Vjera

Vjera nije nešto privatno. Ona se živi u Crkvi, istaknuo je to papa Benedikt XVI. tijekom jučerašnje opće audijencije, na kojoj je unatoč hladnom i kišovitom vremenu sudjelovalo desetak tisuća hodočasnika. Izrazio je svoju blizinu žrtvama uragana Sandy i njihovim obiteljima.

„Svjestan strahota, što ih je prouzročio uragan u istočnim krajevima SAD-a, molim se za žrtve i izražavam solidarnost sa svima koji se trude oko pružanja pomoći i obnove”, rekao je Papa u svom pozdravu skupinama vjernika engleskog jezičnog područja okupljenim na audijenciji.

Papa je započeo novi niz kateheza usredotočen upravo na Godinu vjere. Upozorio je vjernike na narav osobne i zajedničke vjere.

“Moje vjerovanje nije posljedica nekog mog samotnog razmišljanja, nije produkt moje misli, već je plod jednog odnosa, jednog dijaloga, u kojem postoji slušanje, primanje, odgovaranje; razgovor s Isusom mi omogućuje izaći iz mog “ja” začahurenog u samog sebe i otvoriti se ljubavi Boga Oca. To je poput nekog rođenja u kojem otkrivam da sam sjedinjen ne samo s Isusom, već također sa svima onima koji su kročili i kroče istim putem; a to novo rođenje, koje započinje krštenjem, nastavlja se tijekom čitavog života. Ne mogu graditi svoju osobnu vjeru u privatnom dijalogu s Isusom, jer mi je vjeru podario Bog po zajednici vjernika koja je Crkva i ona me pridružuje mnoštvu vjernika u zajednici koja nije samo društvena, već je ukorijenjena u vječnu Božju ljubav koja je u samoj sebi zajednica Oca, Sina i Duha Svetoga, to je trojstvena Ljubav. Naša je vjera doista osobna, jedino ako je također zajednička: može biti moja vjera, samo ako se živi i kreće u “mi” Crkve, samo ako je naša vjera, vjera Crkve”, objasnio je Papa.

Istaknuo je kako se danas nastoji sve više svesti vjeru na privatno područje. To se suprotstavlja samoj naravi vjere. Vjera je, istina, nešto osobno, ali izvan crkvene zajednice nema prave ni potpune vjere. Zbog toga – objasnio je papa Ratzinger – potrebna nam je Crkva koja nas jača u našoj vjeri i omogućuje da iskusimo Božje darove: njegovu Riječ, sakramente, potporu milosti i svjedočanstvo ljubavi. U svijetu u kojem se odnosi među ljudima ravnaju individualizmom te postaju sve krhkiji, Papa smatra da nas vjera poziva da budemo Crkva, nositelji ljubavi i Božjeg zajedništva za cijeli ljudski rod. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com