Foto: Shutterstock.com

Katolici i pravoslavni zajedno, u molitvi, za očuvanje stvorenoga: Svjetski dan molitve koji je ustanovio papa Franjo nosi dakle ekumensko obilježje. Papa ne podsjeća slučajno u početku pisma na doprinose enciklici ‘Laudato sì’ patrijarha Bartolomeja I. i metropolita Ioannisa. Moglo bi se gotovo reći da je Svjetski dan u izvjesnom smislu naravna posljedica Papine enciklike.

Papa Franjo govori o „strasti za brigu o stvorenomu“, koju hrani bogata duhovna kršćanska baština. Stoga kršćani žele pridonijeti nadvladavanju ekološke krize koju proživljava čovječanstvo. Preuzimajući neke ulomke iz enciklike, Papa podsjeća kako „duhovnost nije odvojena od prirode, već živi s njom u zajedništvu“. Stoga potiče istinsko“ekološko obraćenje“ na koje su pozvani kršćani, jer je poziv da budu „čuvari Božjega djela“ bitna sastavnica krjeposna života. Bitna u kršćanskom iskustvu – piše Papa – a ne neobvezna i uzgredna.

U tom vidiku Svjetski dan – kako je napisao Sveti Otac – vjernicima i zajednicama biva dragocjena prigoda za obnovu vlastitoga poziva „čuvarâ stvorenoga“ kako bi Bogu zahvalili na njegovu divnom djelu koje je povjerio čovjeku, i naročito kako bi se zazvalo njegovo milosrđe za grijehe počinjene protiv svijeta u kojem živimo. Osim toga, istodobno slavljenje toga pothvata s Pravoslavnom crkvom bit će probitačna prigoda za svjedočenje rastućega zajedništva među kršćanima.

Papa pak ističe kako valja u doba kada se kršćani sučeljavaju s istovjetnim i važnim izazovima dati zajedničke odgovore da budu vjerodostojniji i učinkovitiji. Papa želi da se u slavljenje Dana uključe i druge Crkve te da se slavi u skladu s inicijativama koje je pokrenulo Ekumensko vijeće Crkvi.

Papa se izravno obraća kardinalima Turksonu i Kochu. Želi da kardinal Turkson promiče slavljenje dana ne samo u Crkvi nego i u nacionalnim i međunarodnim organizacijama, zauzetima u ekologiji, pokrećući prikladne inicijative da godišnje slavlje bude i jaki trenutak molitve, promišljanja, obraćenja i prihvaćanja načina konkretnoga življenja. Kardinala Kocha nuka da uspostavi vezu s ekumenskim stvarnostima kako bi se inicijativa pretvorila u zajednički hod svih Kristovih vjernika.

Papa završava pismo zazivajući Mariju, Majku Božju, svetoga Franju Asiškoga, čiji spjev ‘Pjesmu stvorova ‘ – piše Papa – nadahnjuje mnoge muškarce i žene dobre volje da žive hvaleći Stvoritelja i poštujući stvoreno. Podsjećamo da se prvog rujna u Italiji slavi Dan za očuvanje stvorenoga, koji je Talijanska biskupska konferencija proglasila prije deset godina.no.net

RV | Bitno.net