U četvrtak 5. prosinca bio je posljednji dan zasjedanja Vijeća kardinalâ, zajedno s papom Franjom, koji su kardinali započeli suslaveći sa Svetim Ocem misu u domu Sveta Marta. O važnom je sastanku održan briefing u Tiskovnom uredu Svete Stolice, na kojemu su sudjelovali kardinal Seán Patrick O’Malley, nadbiskup Bostona i član kardinalskoga vijeća, te pater Federico Lombardi. Tom su prigodom objavljene dvije važne vijesti: o ustanovljenju Povjerenstva za zaštitu djece, te o Konzistoriju za imenovanje novih kardinala.

Briefing o posljednjem sastanku osmorice kardinala započeo je važnom obavijesti o ustanovljenju međunarodnoga povjerenstva Svete Stolice za borbu protiv zlostavljanja djece. Sveti je Otac odlučio ustanoviti posebno povjerenstvo za zaštitu djece, kako bi ga savjetovalo u vezi sa zauzimanjem Svete Stolice u zaštiti djece, i u pastoralnoj pozornosti prema žrtvama zlostavljanja – rekao je kardinal O’Malley. Sastav će i nadležnost povjerenstva Sveti Otac uskoro detaljnije odrediti, i to posebnim dokumentom.

Brojne su moguće odgovornosti koje će imati to povjerenstvo; bit će tu i crte vodilje za zaštitu djece, odgojni programi za svećenike, suradnja s građanskim vlastima, obavještavanje o kažnjivim djelima, te susreti sa žrtvama. Pater je Lombardi pak rekao da je odlučeno također da će se sljedeći susret „Vijeća osmorice“ održati od 17. do 19. veljače, neposredno prije Konzistorija Kardinalskoga zbora, koji će pak biti 20. i 21. veljače. Dan poslije, 22. veljače, bit će Konzistorij za imenovanje novih kardinala, dok je za 23. veljače predviđeno svečano koncelebrirano slavlje s novim kardinalima i Kardinalskim zborom.

Odgovarajući na pitanje jednoga novinara o zdravlju Svetoga Oca, koji je u srijedu nakon opće audijencije otkazao jedan susret, pater je Lombardi istaknuo da se Papa doista, na kraju audijencije osjećao prilično umorno, te je stoga smatrao da je bolje da se malo odmori. No, nije bilo ništa strašno, te je, uz jednostavne lijekove i nakon malo odmora nastavio raditi – rekao je pater Lombardi.

Kardinal O’Malley je na kraju briefinga sažeo rad osmorice kardinalâ tijekom proteklih dana, napominjući da ima još mnogo toga za učiniti, njihov je rad – kako je rekao – tek započeo.

Radio Vatikan