111

Papa je ponovo očitovao svoju duhovnu blizinu žrtvama, njihovim obiteljima i svima koji trpe, što je također rekao jučer nakon podnevne marijanske molitve Anđeo Gospodnji.

U Kijevu se obilježava 24. obljetnica neovisnosti Ukrajine, ali bljesci slavlja ne mogu zatamniti dramatično ozračje opisano u govoru ukrajinskog predsjednika Porošenka: 2.100 poginulih vojnika, oko sedam tisuća ranjenih. Od početka neprijateljstava poginulo je 6.800 osoba, među njima najviše civila. U valu napetosti koji zapljuskuje Ukrajinu, jučerašnje su Papine riječi nakon molitve Anđeo Gospodnji lagani lahor koji dariva nadu – rekao je velečasni Ivan Kulyk, župnik u ukrajinskoj crkvi u Rimu.

Nama je vrlo važno da je Papa uputio apel za mir u Ukrajini. Vjerujem da su svi Ukrajinci ostali vrlo zadovoljni apelom Pape, Vrhovnoga crkvenoga poglavara, koji moli za Ukrajinu, a u svom se srcu sjeća ukrajinskog naroda, sjeća se teške situacije u kojoj je Ukrajina – kazao je župnik.

Ukrajinska kriza jako zabrinjava Europu, isto kao i selioci, a o tomu će se najviše govoriti na trilateralnom skupu Njemačke, Francuske i Ukrajine u Berlinu. Iz pozadine političkih i diplomatskih pokušaja pomalja se humanitarna drama desetina tisuća osoba, ostalih bez zemlje i krova nad glavom. Mnogo je osoba napustilo ili moraju napustiti zemlju gdje su živjele, jer sve je uništeno. Brojna djeca, žene i muškarci moraju napustiti krajeve gdje se vode sukobi. Ljudima u bijegu valja osigurati smještaj, treba ih zbrinuti – kazao je velečasni Ivan i dodao:

Mi moramo biti ujedinjeni. Moramo biti zajedno naročito u ovom teškom trenutku jer nam jedinstvo daje snagu. Želio bih da svi u srcu mogu osjetiti veliki dar slobode i neovisnosti naše zemlje. Ukrajinski je narod već 24 godine slobodan, ima svoju državu, a to je veliki Božji dar – zaključio je velečasni Kulyk.

RV | Bitno.net