Dobiti oprost i praštati: teško je shvatiti to otajstvo. Potrebna je molitva, kajanje i sram – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na jučerašnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je istaknuo važnost svjesnosti divnih djela koja u nama Bog čini svojim milosrđem, kako bismo ga mogli očitovati drugima, a upozorio je na licemjernu „krađu lažnoga oprosta“ u ispovjedaonici.

Oprost je „teško shvatljivo otajstvo“ – primijetio je Papa osvrćući se na liturgijska čitanja, po kojima nas, kako je rekao, Crkva uvodi u otajstvo oprosta, veliko djelo Božjega milosrđa.

Prvi korak je sram zbog vlastitih grijeha, a tu milost ne možemo sami postići. Božji puk je kadar osjetiti sramotu zbog vlastitih grijeha, žalostan i ponižen, kako veli prvo čitanje uzeto iz Knjige proroka Danijela, dok protagonist današnjega evanđelja za to nije sposoban. Riječ je o sluzi kojemu gospodar oprašta veliki dug, a on nije kadar oprostiti svojim dužnicima. Nije dakle shvatio otajstvo oprosta – istaknuo je Sveti Otac te se obratio nazočnima:

Ako upitam: Jeste li vi grješnici? Svi smo, oče. A što činite da vam se oprosti? Ispovijedamo se. A kako se ispovijedaš? Idem, kažem svoje grijehe, svećenik mi udijeli oprost, za pokoru mi da izmoliti tri Zdravomarije, i idem u miru. Nisi shvatio! U ispovjedaonicu nisi išao radi bankarske transakcije, radi uredskog posla. Nisi išao posramljen zbog onoga što si učinio. Vidio si neke mrlje u svojoj savjesti, a pogriješio si jer si vjerovao da je ispovjedaonica neka kemijska čistionica za skidanje mrlja. Nisi bio sposoban sramiti se za svoje grijehe – ustvrdio je Papa.

Potreban je dakle sram i svijest o oprostu. Od Boga primljeni oprost, divno djelo koje je učinio u tvom srcu, treba ući u tvoju svijest, inače ćeš, čim izađeš iz ispovjedaonice i sretneš prijatelja ili prijateljicu početi ogovarati drugoga, nastaviti griješiti. Oprostiti mogu jedino ako osjećam da mi je oprošteno – ustvrdio je papa Franjo.

Ako nisi svjestan da ti je oprošteno, nećeš nikada moći oprostiti. Uvijek ćeš osjećati da trebaš s drugima izravnati račune. Oprost ima biti cjelovit, može se oprostiti ako osjećam svoj grijeh, ako se sramim i od Boga tražim oprost te osjećam da mi je Bog oprostio, takav mogu oprostiti. Inače ne možemo, nismo sposobni oprostiti. Stoga je oprost otajstvo – primijetio je Papa.

Sluga, protagonist današnjega evanđelja, ima dojam da „se provukao“, da je bio lukav, naprotiv nije shvatio „gospodarevu velikodušnost“. Koliko puta „izlazeći iz ispovjedaonice osjećamo isto, osjećamo da smo se izbavili“, ali to nije dobivanje oprosta, to je „licemjerna krađa oprosta, lažan oprost“ – upozorio je Papa.

Zaključujući propovijed, Papa je potaknuo da od Gospodina tražimo milost kako bismo shvatili evanđeosku tvrdnju „sedamdeset puta sedam“. Molimo za milost srama pred Bogom. To je velika milost. Treba se sramiti zbog vlastitih grijeha i tako zadobiti oprost i milost velikodušnoga praštanja drugima jer, ako je Bog oprostio meni, tko sam ja da ne opraštam? – upitao je Papa.

Radio Vatikan | Bitno.net