Nekoliko minuta prije hospitalizacije zbog operacije na debelom crijevu, papa Franjo dobio je prsni križ sačinjen od drvenih ostataka crkve u Čileu koja je zapaljena prošle godine tijekom uličnih prosvjeda, prenosi Crux.

“U Čileu su se dogodili vrlo snažni i značajni nemiri koji su uključivali mnogo nasilja”, rekao je pomoćni biskup Santiaga Alberto Lorenzelli objašnjavajući porijeklo križa.

“Neke crkve su tijekom prosvjeda spaljene, uključujući crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Mladi iz Katoličkog sveučilišta skupili su ostatke spaljenog drva i načinili prsni križ, kao relikviju koju su htjeli pokloniti papi Franji”, kazao je Lorenzelli koji je Svetom Ocu uručio dar.

Govoreći o Papinoj reakciji kada je primio križ pomoćni biskup Santiaga kazao je: “Bio je impresioniran i vrlo dirnut. Činjenica da sam mu dao križ nekoliko minuta prije nego što je krenuo na operaciju je, vjerujem, vrlo značajna”.

Križ kojeg je Papa primio 4. srpnja izradili su studenti Duoc UC Institutea koji je dio Papinskog sveučilišta Čile. Institut je formacijski centar kojeg pohađaju studenti koji uglavnom dolaze iz siromašnih obitelji.

Sveučilište procjenjuje da je u izradi križa bilo uključeno 60 osoba: 25 učenika, 12 profesora i 25 drugih djelatnika.

Lorenzelli je dodao kako je križ koji je poklonjen Papi značajan “jer predstavlja kroz što je Čile prolazio i, istovremeno, ima ogromno značenje jer predstavlja crkvu koja je spaljena: Mnogi su se krstili, krizmali, vjenčali ili pozdravili sa svojim najmilijima u crkvi Uznesenja”.

“Nije čudno da je Papa bio emotivan kada sam mu poklonio križ”, kazao je pomoćni biskup Santiaga.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije zapaljena je 18. listopada 2020., a istog je dana u Santiagu zapaljena i crkva svetog Franje Borgie. Napadi su se dogodili tijekom velike manifestacije na kojoj se okupilo više tisuća ljudi povodom obilježavanja prve obljetnice početka prosvjeda protiv čileanskih vlasti.