S preporukom da uzmemo posljednja mjesta na gozbi, Isus ne želi pružiti norme društvenoga ponašanja, nego nas poučava o vrijednosti poniznosti. „Povijest nas uči da su oholost, karijerizam, taština, hvalisanje uzroci mnogih zala“ – rekao je Papa. Isus nam naprotiv poručuje da tražimo „malenost i skrivenost“. „Kad se stavimo pred Boga u toj dimenziji poniznosti, onda nas Bog uzvisuje, saginje se nad nas kako bi nas podigao k sebi“ – objasnio je.

Govoreći da na gozbu pozovemo siromahe, one koji nam ne mogu uzvratiti, Isus „naznačuje stav nepristranosti koji treba karakterizirati gostoljubivost“. „Radi se o izabiranju besplatnosti umjesto oportunističkog kalkuliranja koje traži da nam se uzvrati, koje traži interese i dodatno bogaćenje“ – kazao je Papa. „Isus tako pokazuje svoju preferenciju za siromahe i isključene, koji su povlašteni u Kraljevstvu Božjem te odašilje temeljnu poruku evanđelja o služenju bližnjemu iz ljubavi prema Bogu.“

„Danas se Isus čini glasom onih koji nemaju glasa i svakome od nas iz srca upućuje apel da učinimo svojima patnje i tjeskobe siromašnih, gladnih, marginaliziranih, izbjeglica, onih koje je život porazio, onih koje su odbacili društvo i nadutost moćnika. A ti odbačeni predstavljaju zapravo veliku većinu stanovništva“ – ustvrdio je Sveti Otac, izražavajući zahvalnost svima koji služe ljudima u potrebi.

Nakon molitve Angelusa, očitovao je duhovnu blizinu pogođenima snažnim potresom u središnjoj Italiji. „Još jednom tom dragom stanovništvu kažem da Crkva dijeli njihovu patnju i njihove brige. Molimo za pokojne i preživjele“. „Draga braćo i sestre, čim bude moguće, nadam se i ja doći vas posjetiti, kako bih vam osobno donio utjehu vjere, zagrljaj oca i brata te podršku kršćanske nade“ – rekao je, izmolivši Zdravomariju s okupljenima na Trgu sv. Petra za žrtve potresa.

Podsjetio je potom na jučerašnju beatifikaciju sestre Marije Antonije de San José u Buenos Airesu, koja se osobito istaknula apostolatom duhovni vježbi, kao i na Svjetski dan molite za skrb o stvorenome koji će se obilježiti 1. rujna, u zajedništvu s pravoslavnim vjernicima i drugim crkvenim zajednicama. „Bit će to prigoda da se pojačaju zajednička nastojanja oko očuvanja života, poštujući okoliš i prirodu“ – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net