Golemom se mnoštvu vjernika jučer u podne prije molitve Anđeoskog pozdravljenja papa Franjo obratio tumačeći ulomak iz Lukina evanđelja koji se čita u svetoj misi. Odmah je na početku izrazio radost što se mogao susresti s bogoslovima, novacima i novakinjama na posebnom hodočašću uz Godinu vjere te dodao: molite za njih da njihova ljubav prema Kristu sve više dozrijeva kako bi postali misionari Kraljevstva Božjega.

Upravo nam to Evanđelje govori, nastavio je Papa, da Isus nije osamljeni misionar i da ne želi svoje poslanje ispuniti sam, nego svoje učenike čini dionicima svojega poslanja. A vidimo da postoje dvanestorica, onda su tu sedamdeset i dvojica te i njih također šalje po gradovima da naviještaju kraljevstvo Božje. Papa se divi tomu da Isus ne želi raditi sam, nego ljubav Božju koju je došao donijeti na svijet želi da se raširi na način zajedništva i bratstva. Stoga oblikuje zajednicu učenika, a to je zapravo misionarska zajednica, jer ih sve uvježbava, trenira za poslanje, da idu naviještati, protumačio je Papa te nastavio: Potrebno je tu i upozorenje: svrha te zajednice nije socijalizacija odnosno da se zajedno provodi vrijeme, nego da se naviješta Kraljevstvo Božje i to žurno, a i danas je žurno, jer nema vremena za gubljenje u pričama, ne treba očekivati pristanak svih, valja jednostavno ići i naviještati. I svima se donosi Kristov mir. Ako ga ne prime, ide se dalje. Bolesnima se donosi ozdravljenje, jer Bog želi ozdraviti čovjeka od svakoga zla. Koliki misionari to čine, zadivljeno zaključuje Papa konstatirajući kako siju život, zdravlje, potporu onima na rubovima svijeta.

Kako je to lijepo, uskliknuo je Papa, ne živjeti za sebe samoga, za sebe samu, nego živjeti da se ide činiti dobro! Mnogi su mladi danas ovdje na trgu. Razmišljajte o tome i pitajte se, ne zove li me Isus da izađem iz sebe i da odem činiti dobro? Vas, djevojke i mladići pitam, imate li smjelosti da čujete Isusov glas? Lijepo je biti misionar.

Potom se Sveti Otac pitao, tko su ta sedamdeset i dvojica koje šalje pred sobom i koga oni predstavljaju? Ako su dvanestorica – apostoli, te predstavljaju i biskupe, to jest nasljednike apostola, onda sedamdeset i dvojica mogu predstavljati druge zaređene službenike odnosno svećenike i đakone, no u vrlo širokom smislu možemo ih shvaćati kao druge službe u Crkvi primjerice, katehisti, laici u župnom poslanju, oni koji rade s bolesnicima, hendikepiranima, ili s onima na rubu, ali uvijek su to misionari Evanđelja to jest navještaja o žurnosti Kraljevstva koje je blizu. A svi to mogu biti i naviještati Kraljevstvo Božje.

Evanđeoski ulomak, nastavio je tumačiti papa Franjo, veli da su se ta sedamdeset i dvojica vratila puna radosti jer su iskusili snagu Kristova imena protiv zla, što Isus i potvrđuje jer On im daje snagu da svladaju zlo, ali dodaje: pravi razlog radosti jest u tome što su vam imena zapisana na nebesima. Potom je Papa istaknuo kako se nemamo mi ničim hvaliti kao da smo neki protagonisti. Ne mi, nego Gospodin sa svojom milošću, jedini je protagonist pa je naša radost samo to što smo njegovi učenici, njegovi prijatelji. I neka nam Gospa pomogne da budemo dobri djelatnici Evanđelja, zaključio je papa Franjo dodavši: Dragi prijatelji, ne bojte se biti radosni. Ne bojte se radosti. To je radost koju nam daje Gospodin kad mu dopustimo da uđe u naš život. Pustimo ga onda da uđe i da nas pozove da pođemo na rubove života naviještati Evanđelje. Nemojte se bojati radosti. Smjelo dakle i radosno naprijed.

Poslije pozdrava Gospi Sveti je Otac progovorio o enciklici Lumen fidei koju je počeo za ovu godinu vjere već papa Benedikt XVI. nakon svojih enciklika o ljubavi i nadi, da bih je ja završio te je nudim svemu Božjem narodu. Svima nam je u ovo doba ići na bit kršćanske vjere da bismo je produbili i suočili sa suvremenim problemima, istaknuo je Papa, te dodao: mislim da ova enciklika, barem u nekim dijelovima, može koristiti i onima koji traže Boga ili smisao života. Polažem encikliku u Marijine ruke. Ona je savršen lik vjere, da bi i enciklika mogla donijeti plodove koje Gospodin želi, zaključio je Papa Franjo. Pozdravljajući pak posebno skupine mladih koji se pripravljaju za skoru proslavu, Papa je kazao da se i on pripravlja te najavio da će se vidjeti u Brazilu. (rv/bitno.net)