Papa

S moralnom okrjepom neka se Italija suprotstavi napasti malodušja i, oslanjajući se na svoju humanističku tradiciju, odlučno krene putom duhovne i etičke obnove, koja jedina može dovesti do istinskog poboljšanja društvenoga i građanskog života – istaknuo je Sveti Otac u jučerašnjoj propovijedi na misi u Arezzu, gdje je pred više od trideset tisuća vjernika slavio svetu misu.

Papa je Benedikt XVI. prvi put kao papa u Toskani, gdje ga je dočekao talijanski premijer Monti i toplina naroda biskupije Arezzo-Cortona- San Sepolcro. Nakon posjeta gradskoj prvostolnici i objeda u sjedištu biskupije, Papa je popodne pohodio poznato franjevačko svetište La Verna, gdje je sveti Franjo dobio stigme, te se susreo sa samostanskom zajednicom.

Odgovarajući na pozdrav gradonačelnika Arezza, Sveti se Otac osvrnuo na bogatu humanističku tradiciju Toskane, rekavši, između ostalog, da je u gradskoj prvostolnici pokopan blaženi papa Grgur X. koji se odlučno sučeljavao s problemima svojega vremena, poput crkvene reforme, pomirbe između kršćanskog Istoka i Zapada, pozornosti prema Svetoj zemlji i miroljubivim odnosima između naroda i država. On je prvi na Zapadu uspostavio diplomatske odnose s Kinom – istaknuo je Benedikt XVI.

Osvrćući se na misna čitanja, Papa je rekao da se u prvom čitanju očituje važnost univerzalnosti kršćanske poruke i Crkve. Sveti Petar, nadahnut odozgor, shvaća da Bog ne razlikuje osobe, nego prihvaća bogobojazne i pravedne, bez obzira na narodnost. Petrova je gesta slika Crkve otvorene svim ljudima. Vjerni tradiciji svoje Crkve i svojih zajednica, budite istinski svjedoci Božje ljubavi prema svima – potaknuo je Benedikt XVI. dodajući da nam sveti Ivan u drugom čitanju veli da mi ne biramo Boga nego Bog nas. Bog nas ljubi, na sebe je uzeo naše grijehe i oprao ih Kristovom krvlju. Bog želi da budemo dionici njegove ljubavi i surađujemo u njegovu otkupiteljskom djelu – kazao je Benedikt XVI.

Govoreći pak o ulomku iz Ivanova evanđelja, Papa je rekao da se on u prvom redu odnosi na apostole: „Niste vi mene izabrali, nego sam vas ja izabrao da idete i rodite rod i da vaš rod ostane.“ U širem smislu riječi odnosi se i na cijelu Crkvu. Svi smo mi poslani da svijetu naviještamo evanđelje i spasenje. Bog nas dakle šalje da, svatko vjeran svojem pozivu, pridonosimo općem dobru. Svatko treba odgovoriti na Božji poziv ufajući se u njegovu potporu: Niste vi mene izabrali, nego ja vas – kazao je Papa.

Osvrćući se na gospodarsku krizu i misleći na mnoge nezaposlene koji su izgubili povjerenje u državne ustanove, Papa ih je povjerio zagovoru Djevice Marije, Gospe od utjehe. Složenost problema otežava pronalaženje prikladnih rješenja – primijetio je Sveti Otac tvrdeći da jedino duhovna i etička obnova može dovesti do poboljšanja društvenog i građanskog života. Crkva je solidarna s potrebitima, ali svatko trijeznim životom ima pridonijeti poboljšanju općega stanja – potaknuo je Benedikt XVI. podsjećajući na gradsku kršćansku tradiciju.

Ova biskupijska Crkva, obogaćena svijetlim svjedočanstvom Asiškog siromaška, neka i nadalje bude solidarna sa svima, neka odgaja za nadvladavanje materijalističkih logika koje zatamnjuju smisao solidarnosti i ljubavi. Spominjući narodnu gostoljubivost, rekao je da se svjedočenje Božje ljubavi prema posljednjima spreže sa zaštitom života od začeća do prirodne smrti, obranom obitelji usvajanjem pravednih zakona koji štite najslabije. Kao i u srednjem vijeku i danas treba graditi grad s ljudskim licem, čemu Crkva uvelike pridonosi – ustvrdio je Benedikt XVI.

Na završetku misnog slavlja, Papa je rekao da marijanska molitva poziva sve da se u duhu saberu pred slikom Gospe od utjehe, koja se čuva u katedrali. Kao Majka Crkve, Presveta Djevica uvijek u teškoćama i patnji želi ohrabriti svoju djecu. Ovaj je grad mnogo puta iskusio njezinu majčinsku pomoć. Stoga i mi danas povjeravamo njezinu zagovoru sve potrebite osobe i obitelji vaše zajednice. Ujedno po Mariji molimo od Boga moralnu utjehu da vaša zajednica i cijela Italija odoli napasti malodušnosti, te oslanjajući se na golemu humanističku tradiciju odlučno krene putem duhovne i etičke obnove- zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)