Obraćajući se mladima, Papa je posebno naglasio potrebu svijesti identiteta te zajedništva. Ne dopustite da svijet u vama učini da možete koračati sami. Sam nikud ne dolaziš. Sami ne možemo hodati. Ne padnite u napast da postanete sebični i površni pred boli bližnjih, jer ono što se događa bližnjem događa se meni. Moramo znati ići protiv struje, protiv individualizma, rekao je Papa. Posvijestio je da kršćani teže svetosti, a ona počinje od susreta i zajedništva s drugima.

Naš identitet pretpostavlja pripadnost jednome narodu. Destilirani identitet ne postoje. Postoji samo identitet zajedničkog hoda, postoji identitet pripadnosti obitelji, narodu, postoji identitet koji ti daje ljubav, nježnost, nadu, otvorenost prema drugima, postoji identitet koji ti daje snagu za borbu, a ponekad u istom trenutku za milovati nekoga, poručio je Papa, te je uputio i na važnost molitve. U tom je kontekstu podsjetio na riječi sv. Alberta Hurtada „Isus i ja, apsolutna većina”.

Isus nas poziva da izađemo iz samih sebe kako bi riskirali i licem u licem susreli se s drugima. „Vjerovati u Isusa često znači veliki skok u vjeri, skok u bezdan i to nas plaši. Ne bojte se, budite hrabri: slijediti Isusa u nama pobuđuje život i daje nam smisao, i daje nam da se osjećamo dijelom zajednice i koja nas hrabri. Dragi mladi: ne bojte se sudjelovati u revoluciji s njim, on vas poziva na revoluciju nježnosti. Život je stalni hod, traženje pravoga puta. Budite mladi na putu, ne mladi labirinta. Ne bojte se odlučiti za Isusa, prigrliti njegovo evanđelje. On neće nikad izaći iz vašeg života, on će biti uvijek onaj koga ćete susretati na vašim putovima“, poručio je Papa.

Na kraju ih je još jednom ohrabrio, da ne zaborave svoje korijene. „Mislite na prošlost, razgovarajte sa starijima. Neka vam oni govore o povijesti vaše zemlje, radosti, patnje, boli i na taj način upoznat ćete vaše korijene i moći ćete ići sa svojim narodom naprijed u budućnost hrabri i snažniji“, rekao je mladima Sveti Otac.

Prije blagoslova, papa Franjo je nadbiskupu Vilniusa Gintarasu Grušasu predao poklon kalež, a potom su mladi pjesmom izrekli molitvu za Papu. Na kraju susreta Papa je svima udijelio svoj blagoslov. Papa je potom pohodio katedralu, te je pred kip Gospe Sibirske položio cvijeće i zadržao se u kratkoj molitvi.

IKA | Bitno.net