Sveti je Óscar Romero znao utjeloviti lik Dobroga pastira koji daje život za svoje ovce – rekao je papa Franjo primivši u audijenciju oko 5000 hodočasnika iz Salvadora koji su došli u Rim povodom kanonizacije nadbiskupa Romera. Među nazočnima je bio i salvadorski predsjednik Salvador Sánchez Cerén

Poruka svetoga Óscara Romera upravljena je svima bez iznimke; snažno je ponavljao da svaki katolik treba biti mučenik, jer mučenik znači svjedok Božje poruke upućene ljudima – istaknuo je papa Franjo jučer prijepodne primivši u audijenciju oko 5000 hodočasnika iz Salvadora. Gotovo se mogla dodirnuti njihova radost zbog kanonizacije msgr. Romera, nadbiskupa San Salvadora, zaštitnika siromašnih, koji je ubijen ‘in odium fidei’ (iz mržnje prema vjeri) 24. ožujka 1980. godine, dok je slavio misu. Spomen je na njega također izvanredna prigoda za odašiljanje poruke mira i pomirenja svim narodima Latinske Amerike – rekao je Papa u govoru koji su nazočni hodočasnici nekoliko puta prekinuli pljeskom.

Svima naviještati Božju poruku slobode

Bog nas poziva naviještati njegovu poruku slobode cijelom čovječanstvu – napomenuo je Sveti Otac. Samo u njemu, naime, možemo biti slobodni od grijeha, od mržnje u svojemu srcu – a mons. Romero je bio žrtva mržnje – i možemo potpuno slobodno ljubiti. Riječ je o pravoj slobodi već na zemlji, koja prolazi brigom za konkretnoga čovjeka, kako bi se u svakom srcu pobudila nada u spasenje – rekao je Papa.

Primjer i poticaj

Sveti je Óscar Romero utjelovio lik Dobroga pastira koji daje život za svoje ovce – istaknuo je papa Franjo te dodao – On je, dakle, primjer i poticaj za salvadorske biskupe; primjer osobite ljubavi prema onima kojima najviše treba Božje milosrđe, kao i poticaj za svjedočenje Kristove ljubavi i brige za Crkvu.

Prokazivanje zala u svijetu

Papa je potom nazočne svećenike i redovnike potaknuo da budu služitelji svećeničkoga naroda, te da neumorno rade kako bi usmjerili beskonačnu Božju želju da oprosti onima koji se kaju u svojoj bijedi, i otvorili srce vaše braće i sestara nježnosti Božje ljubavi, pa i kroz proročko prokazivanje zala u svijetu. Sveti je Óscar Romero, naime, svećenika vidio usred dva velika ponora: onoga beskonačnoga Božjeg milosrđa i onoga beskonačne ljudske bijede. I upravo od svećenikā i biskupā papa Franjo traži da se brinu za sveti narod vjeran Bogu, a ne da ga sablažnjavaju.

Salvador, u nedavnoj povijesti obilježen nasiljem, ide naprijed

Zbog svega je toga potrebno biti u zajedništvu s Crkvom i blizu Bogu. Tako je jednom prilikom sveti Óscar za sakrament potvrde rekao da je to sakrament mučenikā – rekao je papa Franjo te se na kraju, s ljubavlju i brigom, obratio stanovnicima Salvadora, koji svoju živu vjeru izražavaju različitim oblicima pučke religioznosti. Pritom je podsjetio da ni u toj srednjoameričkoj zemlji nije nedostajalo podjelā i ratovā, nasilja koje se snažno osjećalo u nedavnoj prošlosti, ali taj se narod odupire i ide naprijed. I nemali je broj Salvadoraca koji su morali napustiti svoju zemlju tražeći bolju budućnost. Zbog toga je Papa zamolio Mariju, Kraljicu mira, da se u nježnosti pobrine za stanovnike te zemlje.

Božji narod osjeća gdje ima svetosti

Narod je volio nadbiskupa Romera, jer Božji narod zna dobro ‘namirisati’ gdje ima svetosti – rekao je Papa te u znak zahvalnosti pozvao na podij Angelitu Morales, poniznu ženu iz naroda, tajnicu msgr. Romera još od ’70-ih godina, koja mu je bila vrlo blizu, pratila ga i brinula o njemu. Na početku audijencije sadašnji je nadbiskup San Salvadora, José Luis Escobar Alas, izrazio Papi želju da sveti Óscar Arnulfo Romero bude proglašen crkvenim naučiteljem, a pater Rutilio Grande, isusovac ubijen 1977. godine u Salvadoru, blaženim. Srdačnim je aplauzom bila popraćena i želja za posjetom pape Franje Salvadoru.

Vatican News | Bitno.net