Američki predsjednik Donald Trump sastao se u nedjelju 30. lipnja u Demilitariziranoj zoni (DMZ) između dviju Koreja sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, rukovao se s njim, a zatim prešao crtu koja dijeli dvije Koreje. Dvojica predsjednika su se na svom trećem susretu u nešto više od godinu dana toplo rukovala i izrazila nadu u bolju budućnost i mir.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, papa Franjo se jučer osvrnuo na ovaj susret dvaju predsjednika.

„U posljednje sate svjedočili smo dobrom primjeru kulture susreta u Koreji“, rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve i istaknuo: „Pozdravljam  sudionike toga susreta i molim da ta značajna gesta bude daljnji korak na putu mira, ne samo na tom poluotoku, nego u korist cijelog svijeta.“

Prošlog su tjedna biskupi Južne Koreje, na 69. obljetnicu Korjeskog rata, slavili misu zajedno s 20 000 katoličkih vjernika moleći za mir i pomirenje između dvaju Koreja.

“Kada sam 2011. posjetio Pjongjang vodeći dužnosnici Sjeverne Koreje naglasili su da najbolji način za očuvanje mira na Korjeskom poluotoku nije najsuvremenije oružje ili nuklearni projektili, nego uzajamno povjerenje kroz oprost i pomirenje”, rekao je tom prilikom predsjednik Korejske biskupske konferencije, nadbiskup Hee-Jung Kim.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je već niz godina rangirana kao najgora zemlja po pitanju progona kršćana, prema istraživanju organizacije Open Doors. Kršćani su nerijetko privođeni, odvođeni u preodgojne kampove, ili čak ubijani zbog svoje vjere.

IKA | Bitno.net