Papa

Nakon srpanjske stanke, Papa je jučer nastavio opće audijencije srijedom, a potaknut liturgijskim spomenom utemeljitelja Redemptorista govorio je o molitvi u spisima svetoga Alfonsa Liguorskog, rekavši: Što više molimo, to je čvršći naš odnos s Bogom.

Sveti se Otac dakle i u Castel Gandolfu susreo s okupljenim vjernicima na malenom Trgu ispred Apostolske palače i nastavio niz kateheza o molitvi, podsjećajući na glasovitu izreku utemeljitelja Redemptorista, koji je živio u osamnaestom stoljeću: Tko moli taj se spašava, a tko ne moli sam se osuđuje. Tvrdeći da je molitva nužno sredstvo, sveti je Alfons želio reći da u svakoj okolnosti, posebice u kušnjama i teškoćama, valja rabiti to sredstvo za postizanje cilja, zdravlja duše i tijela. Uvijek moramo kucati na vrata Gospodnja, svjesni da se On uvijek skrbi za nas, tako je govorio sveti Alfons – podsjetio je Benedikt XVI.

Nastavljajući govor o Alfonsovom shvaćanju molitve, Papa je rekao da nas svetac potiče na promišljanje o temeljnom pitanju u našem životu: više od bilo čega potrebna nam je oslobađajuća Gospodinova prisutnost koja život zaista čini ljudskim i radosnim. A jedino po molitvi – ustvrdio je Sveti Otac – možemo primiti Gospodina, njegovu milost po kojoj razlučujemo dobro od zla. Svaki kršćanin zna da je uvijek okružen napastima i stoga ne prestaje u molitvi tražiti Božju pomoć da može pobijediti napast. I mi se, svjesni svoje slabosti, moramo ponizno obraćati Bogu za njegovu pomoć, ufajući se u obilje njegova milosrđa – potaknuo je Benedikt XVI.

Papa je podsjetio kako je sveti Alfons Liguorski poticao ispovjednike da u sakramentu pokore očituju radosni zagrljaj Boga Oca koji se u ne umara svojem neizmjernom milosrđu prihvatiti svoje skrušeno dijete. Po uzoru na svetoga Augustina, nastavio je Sveti Otac, sveti je Alfons pozivao svakog kršćanina da po molitvi od Boga priskrbi snagu koja mu nedostaje, a koja mu je nužna da može činiti dobro, znajući da Gospodin ne niječe svoju pomoć onomu tko je ponizno moli – kazao je Sveti Otac.

Dragi prijatelji – dodao je Papa – sveti nas Alfons podsjeća da je odnos s Bogom najbitniji za naš život: ako s Bogom nema odnosa onda nedostaje najbitniji odnos, a odnos se s Bogom ostvaruje u svakodnevnoj osobnoj molitvi i sudjelovanjem u sakramentima, tako da odnos može rasti u nama, da može rasti Božja prisutnost koja upravlja naš hod, prosvjetljava ga, čini sigurnim i vedrim i u teškoćama i opasnostima – zaključio je Benedikt XVI.

Pozdravljajući hodočasnike na raznim jezicima, posebno je pozdravio mlade i talijanskih pokrajina Emilije-Romagne i Lombardije, koje je nedavno pogodio snažan potres. (rv/bitno.net)