Papa Franjo je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u zrakoplovu kojim se vraćao iz Maroka spomenuo bosanskohercegovačkog nobelovca Ivu Andrića i njegovo djelo „Na Drini ćuprija“, ilustrirajući potrebu za dijalogom s muslimanima.

Odgovarajući na pitanje marokanskog novinara o „plodovima posjeta“ većinski muslimanskoj državi Papa je odgovorio kako je sretan jer je na nedavnom putovanju u Saudijsku Arabiju i ovom u Maroku govorio o stvarima koje su mu na srcu – o miru, jedinstvu i bratstvu među ljudima.

„Bio sam veoma dirnut jednom rečenicom iz romana ‘Na Drini ćuprija’ Ive Andrića. Tamo piše kako je most napravio Bog krilima anđela kako bi ljudi mogli komunicirati. Most je sredstvo komunikacije. I to je predivno i to sam vidio ovdje u Maroku. To je predivno“, rekao je papa Franjo.

„Na Drini ćuprija“ je roman koji je Andrić napisao 1945. i koji je, tvrdi se, bio presudan za njegovo dobivanje Nobelove nagrade za književnost, dodijeljene mu 1961. U središtu romana je most na rijeci Drini u Višegradu oko kojega Andrić „plete“ svoje pripovijedanje o povijesti BiH i kontaktima i sukobima različitih kultura i naroda.

Lik Alihodže u romanu govori o mostu kao o „Božjoj spojnici“ i prepričava legendu po kojoj su „ćuprije“ stvorili Božji anđeli koji su na svojim krilima nosili ljude preko provalija.

Na konferenciji Papa je odgovarao i na pitanja o migraciji i slučaju francuskog kardinala Philippea Barbarina koji je nedavno nepravomoćno osuđen zbog zataškavanja zlostavljanja koje su počinili njegovi svećenici.

Cjeloviti tekst konferencije pročitajte na engleskom OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net