Papa Franjo svog je prethodnika Ivana Pavla II. (1978.-2005.) tjedan dana nakon kanonizacije opet s poštovanjem nazvao velikim nasljednikom apostola Petra i sinom poljskog naroda. izvijestila je Informativna katolička agencija.

“U trenucima malodušnosti, kad je sve izgledalo izgubljeno, on nikada nije gubio nadu, jer su njegova vjera i nada bile čvrsto utemeljene na Bogu”, rekao je papa Franjo u nedjelju 4. svibnja, slaveći misu zahvalnicu u crkvi Sv. Stanislava, u središtu zajednice Poljaka u Rimu.

Kao Petar i poljski Papa uvijek je bio usidren u Isusu Kristu. Sveti Otac pozvao je vjernike da slijede primjer Ivana Pavla II. On je teške kušnje svog naroda osjetio na vlastitoj koži, dodao je papa Franjo. Ali put do slave vodi preko patnje križa.

“Mi smo putnici, ali nismo lutalice. Na putu smo, ali znamo kamo idemo”, rekao je Papa. Ivan Pavao II. ljudima je pokazao da su hodočasnici koji idu uskrsnuću ususret.

Na kraju mise župnik Pawel Ptasznik Papi je darovao sliku “Božjeg milosrđa”. Prije povratka u Vatikan papa Franjo razgovarao je sa skupinom beskućnika, o kojima tamošnja župna zajednica vodi brigu.

Crkva Svetog Stanislava u središtu Rima, nazvana je po poljskom nacionalnom svecu, biskupu i mučeniku. Karol Wojtyla, još dok je bio krakovski nadbiskup, posjetio ju je oko 80 puta. Prema podacima župe, u glavnome talijanskom gradu živi oko 20.000 Poljaka.

IKA | Bitno.net