Papa Frajno danas se susreo s novoimenovanim biskupom Južnog Sudana čije je ređenje odgođeno na godinu dana nakon što je prošle godine upucan u noge, prenosi CNA.

Novi biskup Rumbeka Christian Carlassare sa Svetim Ocem se susreo 11 dana prije svojeg ređenja koje će biti 25. ožujka.

Papa je odmah nakon što je doznao za napad na Carlassarea molio za njegov oporavak, a tijekom svojeg apostolskog pohoda Južnom Sudanu zakazanog za razdoblje od 5. do 7. srpnja Franjo bi trebao posjetiti Jubu, glavni grad Južnog Sudana.

Mons. Carlassare pripadnik je misionara komobonijanaca, a upucan je u travnju 2021. Napad na njega dogodio se oko dva mjeseca nakon što je imenovan biskupom Rumbeka, grada koji gotovo deset godina nije imao biskupa.

Incident se dogodio 26. travnja nešto nakon ponoći. Prema riječima svjedoka napad su izvršila dvojica naoružanih muškaraca. Napadači su ispalili šest-sedam metaka od kojih su četiri pogodila biskupa u noge.

Mons. Carlassare je kasnije izjavio kako je bio uvjeren da će ga ubiti. “Samo sam pomislio: ‘Neka bude, ja sam spreman. Moj je život predan i to je to’”, kazao je.

Napadače je opisao kao dvojicu mladića koje nikada ranije nije vidio, ipak iz načina na koji su postupali rekao je da je stekao uvjerenje da nisu imali ništa protiv njega osobno nego su “napali poziciju” poglavara biskupije.

Otkako je biskup napadnut priča se da je motiv bio etničke naravi. Naime Rumbek je područje koje primarno pripada plemenu Dinka, a Carlassare je prije imenovanja proveo 10 godina blisko surađujući s plemenom Nuer koje je u neprijateljskim odnosima s Dinkom.

U lipnju prošle godine uhićeno je šest osoba povezanih s napadom, no počinitelji još nisu osuđeni.