Dvije, još uvijek neidentificirane naoružane osobe upale su prošle noći u Rumbeku, u Južnom Sudanu, u stan biskupa Christiana Carlassarea, misionara kombonijanca i novoga biskupa Rumbeka, te mu nekoliko puta pucale u noge.

„Incident se dogodio oko 12:45 u noći. Čuo sam kada su ga upucali“, izjavio je otac Andrea Osman iz biskupije Rumbek, koji je za vrijeme napada bio u susjednoj sobi. Tvrdi kako je htio otjerati napadače, ali su oni počeli pucati prema njemu. Srećom, metci su završili u obližnjem stolcu.

Drugi svjedoci tvrde kako su naoružani muškarci pokucali na rata njegove sobe i započeli pucati dok se ona nisu otvorila.

Nakon prve liječničke pomoći koju su mu, u bolnici u Rumbeku, pružili liječnici talijanske organizacije ‘Liječnici s Afrikom Cuamm’, biskup Carlassare je prevezen u Jubu, a potom, zbog gubitka velike količine krvi, na transfuziju u Nairobi, u Keniji. Čini se da je izvan životne opasnosti.

“Nemojte moliti toliko za mene, nego za narod u Rumbeku koji trpi više od mene”, kazao je monsinjor Carlassare svojim nadređenima dok je o tom događaju izvještavao  odgovorne za kombonijanske misionare u Italiji.

Vjernici u Rumbeku, gradu u kojemu su većina pripadnici dinka, jedne od najbrojnije etničke skupine u Južnom Sudanu, primili su ga kao upravitelja biskupije 16. travnja, nakon što je papa Franjo tog 43-godišnjega misionara imenovao biskupom 8. ožujka ove godine. Riječ je o najmlađem talijanskom biskupu postavljenom na čelo biskupije koju je već prije vodio jedan kombonijanski misio