Papa Franjo se spomenuo na općoj audijenciji u srijedu, 18. siječnja nigerijskog svećenika o. Isaaca Achija koji je živ spaljen u župnoj kući u nedjelju, 15. siječnja. Pozvao je također vjernike da mole za njegov apostolski pohod DR Kongu, objavio je Vatican News.

Skupina razbojnika napala je u nedjelju 15. siječnja župnu kuću Župe sv. Petra i Pavla u Kafin-Koru, u pokrajini Paikoru, u saveznoj državi Nigeru, u središnjoj Nigeriji, pritom ubivši o. Isaaca Achija i ranivši o. Collinsa u leđa. Bježeći od policije, razbojnici su podmetnuli požar u kojem je o. Achi poginuo. O. Collinsa su, pak, upucali u leđa dok je pokušavao pobjeći.

Koliki kršćani trpe nasilje na vlastitoj koži! Na sve vas i na vaše obitelji zazivam mir Gospodina Isusa, rekao je Papa u svom pozdravu francuskim vjernicima nakon redovne opće audijencije srijedom.

Papa se u pozdravima spomenuo i Demokratske Republike Kongo koju će posjetiti od 30. siječnja na velikom hodočašću na kojem će posjetiti i Južni Sudan. I u toj zemlji je došlo do krvoprolića 15. siječnja, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država. Papa je dan ranije izrazio sućut i blizinu obiteljima žrtava u telegramu velečasnom Andréu Bokundoa-bo-Likabeu, predsjedniku Crkve Kristove u toj afričkoj zemlji. U svom današnjem pozdravu francuskim hodočasnicima, podsjećajući na svoj skori apostolski pohod, pozvao je vjernike na molitvu.

Pomolimo se Bogu da nam podari pastoralno srce koje trpi i riskira svjedočiti. Nije samo čast nego nam je i dužnost donositi Božju riječ onima koji su nam povjereni i onima koje susrećemo u svakodnevnom životu, istaknuo je Papa.