Pomažem li nekome od koga ne mogu očekivati ništa? Imam li kao kršćanin barem jednog prijatelja siromaha? Ta je pitanja papa Franjo postavio vjernicima u propovijedi tijekom mise koju je slavio 17. studenoga u bazilici Sv. Petra u prigodi obilježavanja trećeg Svjetskog dana siromaha.

Geslo ovog Dana, što ga je uveo papa Franjo 2017. glasi: „Nada ubogih neće biti zaludu dovijeka“. Baziliku su većim djelom popunili siromasi raznih boja i jezika, koje je Papa nazvao „bogatstvom Crkve“, „vratarima neba“, pozvavši ih na gozbu Gospodnju.

Siromasi nas vode izravno Gospodinu. Poslušajmo njihov vapaj, potaknuo je Papa, polazeći od ulomka nedjeljnog Evanđelja, u kojem Isus podsjeća „da stvari za koje često smatramo da su konačne i neizmjenjive nisu utemeljene“. „Neće ostati kamen na kamenu“, primijetio je Isus, osvrćući se na divni Jeruzalemski hram. Isus nam na kraju liturgijske godine poručuje da sve ovozemaljsko prolazi, da će sve propasti kao i hram, ali Bog ostaje. Propast će sve ljudsko bogatstvo i djela, ali ne čovjek. Prije ili kasnije propadaju carstva, kraljevstva. Prolaze ratovi, poplave i potresi, o čemu svakodnevno izvješćuju mediji. Nije dosta nazivati se katolicima ili kršćanima, potrebno je govoriti Isusovim rječnikom, a ne onim koji nas potiče na licemjernu karitativnu djelatnost. Da bi shvatili bitno potrebno je, pojasnio je Papa, izbjegavati dvije napasti: žurbu i svoj ja. Isus ne hoda uz one koji stvaraju uzbune i utiru strah pred drugačijima i pred budućnošću jer se približava kraj svijeta. Strah paralizira srce i um. Privučeni najnovijim događajima, ne nalazimo vremena za Boga ni za bližnjeg brata. Protutežu žurbi Papa vidi u ustrajnosti, Božjem daru kojim uspijevamo očuvati sve ostale Božje darove. Drugu opasnost Papa vidi u sebičnosti i autoreferencijalnosti te uživanju u pohvalama, pa predlaže da se više služimo s ‘ti’ umjesto s ‘ja’. Kršćanin nije učenik samom sebi, ne sluša glasove zavodnica, već poziv ljubavi, koja ne prolazi nikada. Bog je ljubav i siromasi koji traže ljubav vode nas izravno k Bogu, zaključio je Papa propovijed.

U nedjeljnom nagovoru tijekom susreta s vjernicima na Trgu sv. Petra Sveti Otac se još jednom osvrnuo na geslo Dana siromaha „Nada ubogih neće biti zaludu dovijeka“ te istaknuo kako nada u Boga ne dopušta da nas obore tragični događaji. To su prilike za davanje svjedočanstava. Kristovi učenici ne mogu biti robovi straha ni tjeskoba, jer su pozvani stvarati povijest, sprječavati razorno zlo i pratiti djelovanje dobra. Moraju biti uvjereni da se ostvaruje svijet kako ga Bog želi.

Uslijedio je ručak Pape sa 1500 siromaha, s čime Sveti Otac želi posvjedočiti kako je potrebno brinuti se i za njihovu prehranu.

IKA | Bitno.net