Stručnost, služenje i svetost, tim se vrlinama treba resiti svatko tko radi u Rimskoj kuriji, istaknuo je papa Franjo u svojem prvom govoru članovima Rimske kurije, s kojima je 21. prosinca na tradicionalnom primanju razmijenio božićne čestitke. Papa je upozorio na opasnost ogovaranja, jer je štetno za osobe, rad i sredinu, a potaknuo je prisutne da ne budu “birokratska carina”, koja priječi djelovanje Duha Svetoga. Papa je započeo govor zahvaljujući svima koji svakodnevno služe Crkvi, a posebno je pozdravio nadbiskupa Pietra Parolina, novoga državnoga tajnika, kojemu su, kako je rekao, potrebne naše molitve. Dok očekujemo Božić, lijepo je da jedni drugima zahvalimo, kazao je papa Franjo, izvještava Radio Vatikan.
Osjećam potrebu, da kao Rimski biskup za prvi Božić zahvalim vama, kao radnoj zajednici i svakom posebno. Zahvaljujem vam na vašoj svakodnevnoj službi: na brizi, marljivosti, kreativnosti; na ni malo lakom trudu da se u uredu surađuje, u uzajamnom poštivanju sluša, sučeljava i vrjednuje različite osobnosti i kvalitete. Posebice zahvaljujem onima koji završavaju svoju službu i odlaze u mirovinu. Dobro znamo da svećenici i biskupi ne ide u mirovinu, nego odlaze iz ureda, i pravo je, da se mogu više posvetiti molitvi i njezi duša, počevši od vlastite.

Papa je napose zahvalio onima koji su nenametljivo proveli duge godine u Kuriji. Oni zaslužuju divljenje. Divim se mnogim monsinjorima koji su radili po uzoru starih kurijalaca, uzornih osoba. I danas ih ima. Oni stručno, točno i predano rade, brižno izvršavaju svoje svakodnevne zadaće Promatrajući njihov primjer i stručnost, želim istaknuti istinska obilježja kurijalnog službenika, također i nadređenih: stručnost i služenje. Profesionalnost znači sposobnost, studij i ažuriranje. To je temeljna vrlina za rad u Kuriji. Naravno, stručnost se oblikuje, a djelomično i usvaja: ali smatram, da je za njezino stjecanje potreban dobar temelj, primijetio je Papa. Drugo obilježje je predano služenje: služenje Papi i biskupima, općoj Crkvi i partikularnim Crkvama. U Rimskoj se kuriji, posebice ističe dvojna dimenzija Crkve, prožimanje između općega i partikularnoga. Ako nedostaje stručnost, polako se klizi prema osrednjosti. Predmeti postaju upakirana izvješća, a komunikacije su bez životnoga kvasca, nesposobne stvarati velike obzore. S druge pak strane, ako Kurija ne služi partikularnim crkvama i biskupima, onda raste njezina struktura, pretvara se u tromu birokratsku carinu, nadzorničku i istražiteljsku, i tako sprječava djelovanje Duha Svetoga i rast Božjega naroda, istaknuo je Sveti Otac.

Uz te dvije vrline, Papa je naveo i treću: svetost života. Dobro znamo da je svetost života na prvom mjestu ljestvice vrijednosti. Svetost je zapravo temelj kvalitetnoga rada i služenja. Svetost znači živjeti uronjen u Duhu, otvoriti srce Bogu, trajno moliti, biti ponizan i njegovati bratsku ljubav u odnosima s kolegama. Znači i apostolat, diskretno i vjerno pastoralno služenje, revno obnašano u izravnom dodiru s Božjim narodom. Svetost je bitna za svećenika. A ovdje bih istaknuo da u Rimskoj kuriji ima svetaca i da sveci postoje. To sam više puta javno rekao zahvaljujući Gospodinu. svetost u Kuriji znači također priziv savjesti protiv ogovaranja, istaknuo je Papa. Naravno, mi često ističemo vrijednost priziva savjesti, ali možda i nas treba obvezivati priziv savjesti da se čuvamo od nepisanog pravila koje je na snazi u našim sredinama, odnosno od ogovaranja. Stoga primjenjujmo priziv savjesti, jer ogovaranja oštećuju kvalitetu osobe, rada i sredine.

Papa je završio govor predlažući svetoga Josipa kao uzor. Bio je tih i potreban Gospi. Razmišljajmo o njemu, o njegovoj brižljivost za svoju Zaručnicu i za Dijete. To nam mnogo govori o našem služenju Crkvi. Stoga živimo ovaj Božić u duhu sv. Josipa. Zaista se osjećam nošen molitvama, a molim vas da me i nadalje podupirete molitvama. I ja vas preporučam Gospodinu i blagoslivljam vas, a svakome od vas i vašim dragima želim sretan Božić, pun svjetla i mira, zaključio je govor papa Franjo.

IKA