Papa Franjo susreo se u subotu 21. siječnja u Vatikanu s članovima talijanske nacionalne udruge veterana invalida i državnih službenika „Unione Nazionale Mutilati per Servizio“, izvijestio je Vatican News.

Papa je u svom obraćanju govorio o važnosti molitve, moćnog instrumenta, osobito u svjetlu rata koji se čini kao „nepobjedivo čudovište“.

Moramo pokušati u svakodnevnom životu rješavati sukobe izbjegavajući svako nasilje i korištenje nadmoćne sile, čak i u svojim riječima, istaknuo je.

Papa Franjo se u svom obraćanju članovima osvrnuo na tragičnost aktualnih događanja, ističući važnost rada za mir i sklad u svakodnevnom životu.

Ujedinjeni u molitvi

Izaslanstvo talijanske nacionalne udruge invalida veterana i državnih službenika neprofitna je organizacija sa sjedištem u Rimu, ali je prisutna u cijeloj zemlji kako bi se brinula za sve one koji su pretrpjeli ozljede ili bolest tijekom vojne ili civilne službe. Među članovima su karabinjeri, policajci, porezna policija, zatvorska policija, šumarska služba, vatrogasci.

Papa je pozdravio oko 200 prisutnih članova u Dvorani Klementina i zahvalio im na poklonu raspela s likom Dobrog Pastira, izrađenog posebno za tu prigodu, ali i kao znak njihove molitvene potpore Papinoj službi. Zahvalio im je na tom daru i njihovim molitvama, rekavši: „Stvarno ih trebam, ovaj posao nije lak“, dodavši da su njihove molitve najljepši dar koji mu mogu dati.

Poziv da budemo mirotvorci

Papa je potom istaknuo predanost udruge miru, te kako su neki pretrpjeli invaliditet zbog svoje službe u mirovnoj misiji ili jamčenju javnog reda i zakonitosti. Sveti Otac je dodao da ta velikodušna usluga pokazuje visoko moralno nasljeđe udruge. Istodobno je istaknuo da svi moraju sudjelovati u toj opredijeljenosti da budu mirotvorci, kao što su to činili u svojoj službi prema drugima.

Mir našim riječima

U ovom svijetu ranjenom sukobima i podjelama, objasnio je Papa, izgradnja mira počinje malim svakodnevnim naporima, poput izbjegavanja nasilja, pa tako i onog verbalnog. Napomenuo je da je to zahtjevno, ali nužno, jer nekada i jedna riječ može biti dovoljna da povrijedi ili ubije brata ili sestru, pogotovo kada je riječ o klevetama ili ogovaranjima, „koja u našem svijetu znaju biti tako česta, a ne bi trebala biti“.

Svjedočite drugima

Udruga može i mora postati snaga mira u društvu, pomažući u mirnom rješavanju sukoba, tražeći opće dobro i skrećući pozornost na one koji su najmanje zaštićeni, kazao je Sveti Otac. Istaknuo je kako članovi udruge, zajedno s članovima sličnih organizacija, mogu dati svjedočanstvo i smisao ostatku društva svojom službom i žrtvom, pretvarajući svoju patnju zbog ozljede ili bolesti u svjedočanstvo služenja koje ima „veliku moralnu i duhovnu vrijednost“.

Moć ljubavi

Papa Franjo priznao je teret koji je njihova služba podrazumijevala, budući da njihova ozljeda ili bolest neće nestati, ali to se može gledati u pozitivnom svjetlu kao što se to vidi u međusobnoj podršci koju članovi pružaju jedni drugima.

Nadasve, zaključio je Papa, to je moguće jedino sjedinjen s Gospodinom koji je „snagom Božje ljubavi preobrazio zlo u dobro“, ali ne apstraktno, nego konkretno, u sebi, u svom osobnom iskustvu, u vlastitom tijelu.

Svetio Otac na kraju je molio da ih Gospodin podupre i ohrabri da nastave pomagati jedni drugima i pružati svjedočanstvo društvu njihovim služenjem i primjerom, prenosi Vatican News.