U propovijedi Papa je mladima preporučio da ne šute, već da izražavaju radost što je naviješta Krist, a svijet ju je posvema zaboravio. Ta radost koju u njima pobuđuje Isus, nekima smeta, jer je veselom i radosnom mladeži teško manipulirati.

Foto: Shutterstock.com

Papa Franjo je na Cvjetnicu u crvenoj misnici što su mu darovale pakistanske izbjeglice, predslavio liturgijsko slavlje na Trgu sv. Petra, gdje se okupilo stotinjak tisuća vjernika, posebno mladih, jer se po biskupijama obilježava i Dan mladih. Spomenuo je kako je u okviru predsinodalnog susreta tri stotine mladih sa svih pet kotinenta, različitih vjerskih uvjerenja razmotrilo ovih dana u Vatikanu temu 15. Opće skupštine redovite Sinode biskupa, koja će se održati u listopadu. Njima se pridružilo oko 15.000 mladih koji su sudjelovali putem društvenih mreža.

U propovijedi Papa je mladima preporučio da ne šute, već da izražavaju radost što je naviješta Krist, a svijet ju je posvema zaboravio. Ta radost koju u njima pobuđuje Isus, nekima smeta, jer je veselom i radosnom mladeži teško manipulirati. Vičite prije nego počne vikati kamenje – rekao je povišenim glasom Papa te istaknuo kako prisiljavati mlade da šute je velika napast, koja je uvijek postojala. Mladi se moraju suprotstaviti tim prisilima na šutnju. Podsjetio je kako laži uništavaju ljudske živote spletkama i klevetama, kojima se bez skrupula osuđuje druge. Oni koji viču: “Raspni ga” to ne čine spontano. To je montirani krik, koji se oblikuje prezirom, ogovoranjem, krivim svjedočanstvima – rekao je Papa i objasnio kako je to glas koji manipulira stvarnošću i provodi situaciju sebi u prilog, gurajući druge u neprilike, dok odrasli to promatraju šutnjom. Isus je ušao u Jeruzalem popraćen oduševljenim mnoštvom ljudi. To je – kaže Papa – bio zapravo svečani preludij Uskrsa. Polazeći upravo od tog Isusovog triumfalnog ulaza u Jeruzalem, papa Franjo istaknuo kako Cvjetnica svojim liturgijskim slavljem ujedinjuje u radosti i svečanosti puk s gorkim i bolnim opisom muke. Primjetio je kako samouvjerenje u vlastitu samostalnost i oholost uništavaju snove i suosjećanje te je vjernicima preporučio da dopuste raspetom Kristu da ih savjetuje. Među tolikim jakim povicima jedini protulijek je promatrati razapetog Krista i dopustiti mu da nas grešnike obasja svojom ljubavlju, rekao je Papa.

Angelus

Papa Franjo je pred kraj današnjeg misnog slavlja predvodio Angelus, a prije same molitve kratko se obratio prisutnim vjernicima, pozdravivši pritom na poseban način mlade koji su došli iz različitih krajeva svijeta. Prisjećajući se sa zahvalnošću svog nedavnog pohoda Peruu, srdačno pozdravljam peruansku zajednicu u Italiji – kazao je Sveti Otac.

Papa je podsjetio da se danas na biskupijskoj razini slavi Svjetski dan mladih, a riječ je o važnoj etapi na putu prema Biskupskoj sinodi o mladima koja će se održati u listopadu ove godine. Napomenuo je da je današnja proslava također važan korak na putu prema Svjetskom danu mladih u Panami 2019. godine. Na tom nas putu prati primjer i zagovor Marije, mlade žene iz Nazareta koju je Bog odabrao kao Majku svoga Sina. Ona ide s nama i vodi nove generacije na njihovu hodočašću vjere i bratstva.

Sveti je Otac zamolio Blaženu Djevicu Mariju da svima nama pomogne dobro živjeti Veliki tjedan. Ona nas uči nutarnjoj šutnji, pogledu srca, vjeri punoj ljubavi kako bismo slijedili Isusa na njegovu križnom putu koji nas vodi prema radosnom svjetlu uskrsnuća – kazao je Papa i zaključio zahvalivši kardinalu Lorenzu Baldisseriju, glavnom tajniku Biskupske sinode, zatim dotajniku mons. Fabiju Fabeneu te čitavom tajništvu Biskupske sinode i svim suradnicima na organizaciji pripremnog predsinodalnog sastanka mladih koji se ovog tjedna održao u Rimu.

IKA/Radio Vatikan | Bitno.net