Najbolji način slavljenja svetoga Jozafata jest taj da se međusobno ljubimo i služimo jedinstvu Crkve – rekao je papa Franjo pozdravljajući, 25. studenog, oko pet tisuća grkokatoličkih vjernika okupljenih u Vatikanskoj bazilici. Hodočašće je održano u prigodi 50. obljetnice prijenosa relikvijâ toga ukrajinskog mučenika u baziliku svetoga Petra. Prije dolaska Svetoga Oca, hodočasnici, koji su stigli iz Bjelorusije i Ukrajine, sudjelovali su na euharistijskom slavlju koje je predvodio kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za istočne Crkve, zajedno s višim nadbiskupom Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, Sviatoslavom Shevchukom.

Zajedništvo života među svima koji pripadaju Kristu stvarnost je koja nam daje predokus vječnoga života, čiji je važan vidik upravo radosno bratstvo svih svetih. Papa je Franjo u govoru hodočasnicima koji su došli na grob biskupa svetoga Jozafata, podsjetio da nam upravo taj ukrajinski mučenik govori o zajedništvu svetih. On, koji je prihvatio monaški život prema pravilima Reda bazilijanaca, i koji se zauzeo za reformu svojega reda, što je – kako je podsjetio Papa – dovelo do rađanja Bazilijanskoga reda svetoga Jozafata. Po želji Pavla VI., tijelo je toga sveca, 1963. godine, smješteno ispod oltara svetoga Bazilija Velikoga, u blizini groba svetoga Petra.

Sveti je Jozafat uložio sve svoje snage – kao jednostavni vjernik, i kao redovnik, pa i poslije kao biskup Polotska – u jedinstvo Crkve pod vodstvom Petra, apostolskoga kneza. Stoga, ako je to zajedništvo Crkve, – napomenuo je papa Franjo – svaki vidik našega kršćanskog života može biti potaknut željom da zajedno gradimo, da zajedno svjedočimo vjeru.

Na tom nas putu prati, i on je sâm središte toga puta, Isus Krist, uskrsli Gospodin – istaknuo je Sveti Otac te dodao – Ta nas želja za zajedništvom potiče da nastojimo razumjeti drugoga, poštovati ga, te prihvatiti i pružiti bratsko ispravljanje. Najbolji način slavljenja svetoga Jozafata jest da se međusobno ljubimo i služimo jedinstvu Crkve – rekao je Papa te potaknuo na izgradnju mostova bratstva. Želim da vam duboko zajedništvo koje svakoga dana želite produbiti u Katoličkoj Crkvi pomogne graditi mostove bratstva i s drugim Crkvama i crkvenim zajednicama u Ukrajini, a i drugdje, gdje su nazočne vaše zajednice – rekao je papa Franjo.

Radio Vatikan