Papa

U šestomjesečnim razgovorima s američkim biskupima Papa se uvjerio da su dvije stvari bitne za vođenje „Kristova stada“. Prije svega istaknuo je „postojane napore“ biskupa da odgovore na izazove useljavanja. Katolička zajednica u Sjedinjenim Državama – primijetio je Sveti Otac –velikodušno prihvaća valove novih useljenika, pastoralno i karitativno skrbi o njima, jamči im pravnu potporu, naročito glede spajanja obitelji – istaknuo je Benedikt XVI. dodajući da biskupi uporno zahtijevaju izmjenu zakonodavstva. To je težak i s političkog, građanskog, gospodarskog, društvenog i naročito ljudskog motrišta vrlo složen problem, a u srcu je Crkve jer je u pitanju dostojanstvo useljenika – ustvrdio je Benedikt XVI.

I danas je Crkva u Americi, nastavio je Papa, pozvana prihvatiti, integrirati i gajiti bogatu baštinu vjere i kulture useljeničkih zajednica, ne samo vaših obreda – primijetio je Sveti Otac – nego i mnogobrojne skupine španjolskih, azijskih i afričkih katolika. Zahtjevnu pastoralnu zadaću u promicanju zajedništva kultura u krajevnim Crkvama valja smatrati posebice važnom u promicanju jedinstva koje je više od jednostavnog poštivanja jezičnih razlika, čuvanja tradicija, jamčenja društvenih programa i potrebnih usluga. Ono zahtijeva trajno zauzimanje u propovijedanju, katehezi i dušobrižništvu da se u svim vjernicima probudi osjećaj dubokog zajedništva u apostolskoj vjeri te njihova odgovornost za poslanje Crkve u Sjedinjenim Državama – istaknuo je Sveti Otac dodajući: Nužno je promicati jedinstvo radi sučeljavanja s pozitivnim izazovima nove evangelizacije i radi suzbijanja raslojavanja u Crkvi, koje je velika prepreka crkvenom poslanju u Sjedinjenim Državama – kazao je Sveti Otac dodajući da cijeni uložene napore u ohrabrivanje vjernika da se zajednički sučeljavaju s današnjim izazovima. Iz razgovora s biskupima osjetio sam da su svi zauzeti u izgradnji većeg prijateljstva i suradnje i sa svećenicima – primijetio je Sveti Otac, te potaknuo biskupe na prijateljstvo s redovnicima i redovnicama.

Žurni su vjerodostojni svjedoci evanđelja da se obnovi dostojanstvo i ljepota redovništva – ustvrdio je Papa potičući biskupe da promiču redovnička zvanja i suradnju među redovničkim zajednicama, naročito preko biskupijskih delegata. Na završetku nagovora, Papa je poželio da Godina vjere pridonese obnavljanju vjere u katoličkoj zajednici u Americi. Unatoč slabljenu tradicionalnih kršćanskih vrijednosti i prijetnji da nas naviještanje evanđelja može koštati, Kristova se istina ima neustrašivo naviještati kao istinski ključ ljudskog ostvarenja i blagostanja svekolikog društva – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)