Papa

U ovoj gospodarskoj krizi poljodjelski i ribarski poduzetnici nalaze se pred nezapamćenim i doista teškim izazovima, s njima se trebaju sučeliti obnovljenim i dubokim smislom odgovornosti, svjedočeći solidarnost i jedinstvenost – istaknuo je Sveti Otac pozivajući poduzetnike da posebnu pozornost posvete mladima.

Kriza je teško pogodila i poljodjelstvo. Zemlja gubi vrijednost a i sami se poljoprivrednici žale na drastičan pad svojih prihoda. Dovoljno je spomenuti da je proizvodnja ulja opala 32%, a voća 8%. Papa je upravo stoga potaknuo poljodjelske poduzetnike na „solidarnost i jedinstvo“. Budući da je u temelju sadašnje gospodarske krize moralna kriza, pomno se trudite da etika zadrži prednost pred drugim zahtjevima – potaknuo je Benedikt XVI.

Govoreći o izlasku iz krize, Papa je rekao da se treba sučeliti s njezinim uzrocima, ponovno otkrivajući duhovne vrijednosti, leglo ideja, planova i djela. Etika je dakle ključna za zaokret, imajući u vidiku i buduće naraštaje. Obitelj, škola, sindikat i svaka druga politička, kulturna i građanska ustanova moraju biti u službi suradnje i povezivanja, poticaja i promocije, poglavito kad su u pitanju mladi. Oni su puni planova i nade, velikodušno nastoje graditi svoju budućnost a od odraslih očekuju valjane primjere i ozbiljne prijedloge. Njihova očekivanja ne smijemo iznevjeriti – upozorio je Sveti Otac.

Papa je rekao da valja vrjednovati ulogu poduzetnika usvajajući društvene politike za blagodat osobe i njezine stručnosti, imajući na umu ključnu ulogu obitelji za svekoliko društvo. Kršćanske vrijednosti nadahnjuju Savez poljoprivrednika. Od vas se traži nova svjesnost i još veća odgovornost prema svijetu poljodjelstva, da promičete opće dobro, dostojanstvo ljudske osobe, poštenje i neporočnost u obavljanju usluga – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)