Foto: Shutterstock.com

Prikazujemo ovu misu za 21 našeg brata kopta, koji su zaklani samo zato što su kršćani. Molimo za njih, da ih Gospodin primi kao mučenike, za njihove obitelji, za mojega brata Tawadrosa, koji toliko pati“. „Budi mi hrid utočišta i čvrsta utvrda spasenja: jer ti si stijena i utvrda moja; vodi me poradi ljubavi prema tvojem imenu” – rekao je Papa na početku svete mise u kapeli Doma sv. Marta, povodom nedavnoga barbarskog smaknuća koptskih kršćana.

Sveti je Otac još jučer nazvao patrijarha Koptske pravoslavne crkve, Tawadrosa II., kako bi izrazio svoje „duboko sudjelovanje u boli Koptske crkve“ zbog tog tragičnog događaja. Papa je obećao moliti za žrtve i duhovno se ujediniti s molitvama i patnjom Koptske crkve tijekom jutarnje mise sljedećega.

Svi smo sposobni činiti veliko dobro, ali i zlo; uništavati ono što je Bog stvorio – istaknuo je papa Franjo u homiliji na misi u kapeli Doma sv. Marta, potaknut današnjim čitanjem iz Knjige postanka o općem potopu. Iz razaranja bratstva nastaju ratovi i podjele te je stoga Papa osudio „poduzetnike smrti“ koji prodaju oružje svim zemljama u sukobu, samo da bi se rat nastavio.

U prvim poglavljima Biblije nalazimo puno primjera u kojima čovjek pokazuje svoju iskvarenost – rekao je Papa. To može zvučati „odveć negativno“, ali to je istina: ljubomora, zavist, pohlepa za uvijek većom moći… Uzmite novine – bilo koje – i vidjet ćete da je više od 90% vijesti o razaranju – primijetio je Papa i podsjetio: „Iz ljudskoga srca izlaze sve zlobe“ jer „naše je slabo srce ranjeno“.

Uvijek postoji „težnja za autonomijom“: „Radim ono što želim i ako nešto želim, to i napravim! I stoga ako želim ratovati, to ću i učiniti!“ – objasnio je papa Franjo, dajući primjer: Postoje zemlje koje prodaju oružje svim stranama u sukobu, kako bi se rat mogao nastaviti. Ta „sposobnost za razaranje“ ne dolazi od nekoga sa strane, već od nas – u sebi nosimo to sjeme; tu mogućnost. Ali imamo i Duha Svetoga, koji nas spašava. Trebamo stoga birati – zaključio je Papa – pa i u malim stvarima.

Sveti je Otac zato upozorio na ogovaranje – i u župama i u zajednicama. Tu se radi o zavisti i ljubomori, te stoga pokvarenosti, sposobnosti razaranja koju svi imamo – kazao je, dodajući kako nas Crkva potiče da u korizmi o tome promišljamo. Papa je našao primjer i u današnjem evanđeoskom odlomku: učenici se svađaju jer su zaboravili uzeti sa sobom kruh. Isus ih upozorava da se čuvaju „kvasca farizejskog i kvasca Herodova“, ali učenici to nisu shvatili jer im je srce bilo otvrdnulo zbog strasti, zbog zlobe u raspravi kako bi, za nedostatak kruha, pronašli krivca.

Čovjek je, međutim, sposoban i za veliko dobro – ustvrdio je Papa, navodeći za primjer Majku Tereziju. Možemo činiti veliko dobro, ali i razarati – u malenom i u velikom. Zbog toga je nužno stalno razmatrati, moliti – kako ne bi upali u zlobu koja sve uništava – upozorio je papa Franjo i nastavio:

Isus nas podsjeća, danas nam govori: Sjetite se mene, koji sam prolio svoju krv za vas; sjetite se mene, koji sam vas spasio i koji imam snagu pratiti vas u životnom hodu – ne putem zlobe, već dobra; činjenja dobra za druge; ne putem razaranja, već putem izgradnje: izgradnje obitelji, grada, kulture, domovine – uvijek više.

Molimo Gospodina, danas, prije početka korizme, za milost da s njegovom pomoću uvijek ispravno biramo put te da se ne damo prevariti zavodljivostima koje bi nas odvele krivim putem – potaknuo je na kraju Sveti Otac.

RV | Bitno.net