Papa Franjo je danas srdačno pozdravio malu skupinu mladih svećenika i monaha raznih Istočnih pravoslavnih Crkvi koje je primio u Vatikanu u prigodi njihova posjeta Rimu. Lijepo je da se vaš posjet održava uoči svetkovine Duhova – primijetio je – koja se prema latinskom kalendaru slavi u nedjelju, te dodao da želi iznijeti četiri misli nadahnute tom svetkovinom, koje se odnose na puno jedinstvo za kojim čeznemo, javlja Vatican News.

Jedinstvo je milost

Papa je najprije istaknuo da je jedinstvo dar koji dolazi odozgo. Naravno – rekao je – potrebno je moliti i raditi kako bi ga se postiglo. Međutim, postizanje jedinstva nije prvenstveno plod zemlje nego neba; nije prije svega rezultat našega zauzimanja, naših napora i naših dogovora, nego djelovanja Duha Svetoga kojemu trebamo otvoriti svoje srce s pouzdanjem kako bi nas vodio putovima punog zajedništva.

Ne jednolikost nego sklad

Druga pouka Duhova jest da je jedinstvo sklad, a prisutno izaslanstvo to dobro očituje – rekao je Papa te objasnio – Jedinstvo ne znači jednolikost i nije rezultat kompromisa ili krhke diplomatske ravnoteže. Jedinstvo je sklad u raznolikosti karizmi pobuđenih Duhom. Jer Duh Sveti voli pobuđivati i mnogostrukost i jedinstvo, kao na Pedesetnicu, kada različiti jezici nisu bili svedeni na jedan, nego su bili asimilirani u njihovoj pluralnosti.

Jedinstvo raste u dijeljenju

Događaj Pedesetnice nas uči također da je jedinstvo hod koji se ne ostvaruje sjedeći za stolom, nego u pokretu koji je u vjernike utisnuo Duh. Ostvaruje se usput; raste u dijeljenju, korak po korak, u zajedničkoj spremnosti za prihvaćanje radosti i teškoća putovanja, u iznenađenjima koja se pojavljuju na putu – rekao je Papa te citirao riječi svetoga Ireneja, nedavno proglašenoga crkvenim naučiteljem jedinstva, koji kaže da je Crkva „karavana braće“; karavana – dodao je Papa – u kojoj jedinstvo raste i dozrijeva (…) u strpljivom i ustrajnom dijeljenju zajedno prijeđenoga puta.

Horizont je zajednički navještaj evanđelja

Posljednja točka o kojoj je govorio papa Franjo jest veza između jedinstva i Kristova navještaja. Jedinstvo je za poslanje. Isus je, naime, molio da svi budu jedno… kako bi svijet povjerovao. Crkva se na Pedesetnicu rađa misionarska, te svijet i danas čeka da upozna evanđelje koje mi trebamo svjedočiti jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih ili jedni daleko od drugih.

U tom sam smislu zahvalan za zajedničko svjedočanstvo koje daju vaše Crkve; na poseban način mislim na one koji su krvlju zapečatili vjeru u Krista, a kojih je mnogo. Hvala vam za sve sjeme ljubavi i nade, raspršeno, u ime uskrslog Raspetoga, u raznim krajevima, nažalost još uvijek obilježenima nasiljem i prečesto zaboravljenim sukobima – rekao je papa Franjo te na kraju podsjetio da je Kristov križ kompas koji nas usmjerava na putu prema punom jedinstvu. Susret je završio zajedničkom molitvom Očenaša, svatko na svojem jeziku.