Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba u nedjelju 5. svibnja 2013.

Sveti je Otac rekao kako moli za žrtve nastradale proteklih dana, tražeći od Gospodina da srca sviju prožme osjećajem mirotvorstva i bratstva. Zatim je potaknuo na molitvu za nastradale u Afganistanu te poželio da ih Gospodin koji poznaje srce svakog od njih, primi u svoj mir, a preživjelima da snagu da mogu ići naprijed, uz potporu onih koji se zauzimaju za olakšanje njihove patnje. 

Papa je prije molitve Kraljice Neba, govorio o evanđeoskom odlomku Treće vazmene nedjelje i o iskustvu dvojice učenika na putu za Emaus. Nakon Isusove smrti i subote, napuštaju Jeruzalem i žalosni se i utučeni vraćaju u svoje mjesto, zvano Emaus. Uskrsli Isus im se putem pridružio, ali ga nisu prepoznali. Vidjevši ih tako snuždene, prvo im je pomogao da razumiju kako su Mesijina muka i smrt bile u Božjemu planu zacrtane i u Sv. pismu prorečene te im je time u srcu ponovno zapalio plamen nade, rekao je Papa.

Učenici su time bili snažno privučeni tome tajnovitom čovjeku te su ga pozvali da ostane tu večer s njima, što je Isus prihvatio i ušao s njima u kuću. Dok su bili za stolom, On uze kruh, blagoslovi ga i razlomi, a oni ga u toj gesti prepoznaše, a On je odmah iščeznuo, ostavljajući ih u velikom čuđenju. Nakon što su ga, prosvijetljeni Riječju, prepoznali u gesti lomljenja kruha, odmah osjete potrebu da se vrate u Jeruzalem, kako bi svoje iskustvo priopćili preostalim učenicima; da su susreli Isusa živa i da su ga prepoznali u gesti lomljenja kruha. Tako put u Emaus, postaje simbolom našega puta vjere: Pismo i Euharistija su neizostavni elementi za susret s Gospodinom, rekao je Papa.

I mi počesto dolazimo nedjeljom na misu s našim brigama, teškoćama i razočarenjima… Život nas ponekad ranjava te prema svom „Emausu” odlazimo žalosni; te Božjemu planu okrećemo leđa; udaljujemo se od Gospodina. Ali tu nas u liturgiji dočekuje Božja riječ: Isus nam je pojašnjava i u nama ponovno pali plamen vjere i nade, te nam u pričesti daje snagu. Božja riječ i Euharistija, ponovio je Papa, potičući sve da svakoga dana pročitaju po jedan odlomak Evanđelja te da nedjeljom idu na pričest, kako bi primili Isusa. 

Uvijek nas Božja riječ i Euharistija ispune radošću, zapamtite to, istaknuo je Sveti Otac te dodao: Kad si tužan ili depresivan, uzmi Božju riječ i pođi nedjeljom na misu i pričest, kako bi sudjelovao u Isusovu otajstvu (misteriju) jer nas riječ Božja i Euharistija ispunjaju radošću. 

Papa je zatim pozvao prisutne da po zagovoru Presvete Marije, mole da svaki kršćanin doživi iskustvo učenika iz Emausa, posebno na nedjeljnoj misi; da ponovno otkrije transformirajuću milost susreta s uskrslim Gospodinom koji je trajno uz nas. Uvijek ima neka Božja riječ koja nas može usmjeriti nakon naših lutanja; uvijek je tu Razlomljeni Kruh koji nam u našim umornostima i razočaranjima, daje snagu za nastavak puta. 

Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je podsjetio na Nacionalni dan Katoličkog sveučilišta Presvetoga Srca, te je rekao da se raduje, ako se Bogu svidi, skorom pohodu Medicinskom i kirurškom fakultetu te klinici Gemelli koja ove godine navršava 50. obljetnicu svoga postojanja. Mladima, o kojima je bilo posebno riječi na Nacionalnom danu sveučilišta Presvetoga Srca, Papa je poručio da su oni nositelji budućnosti te da su ušli u budućnost i u povijest, izvijestio je Radio Vatikan. 

Uputivši zatim pozdrave raznim skupinama, udrugama i pokretima iz Italije i svijeta, Papa je mnoštvo otpustio svojim uobičajenim pozdravom. (IKA/Bitno.net)