Farizej je pozvao Isusa u svoju kuću jer je čuo dobro govoriti o njemu, kao o nekom velikom proroku. I dok su objedovali, u kuću je ušla neka žena koju su svi u gradu poznavali kao javnu grješnicu. Ona je pak, ne govoreći ništa, sjela uz Isusove noge i plakala: njezine su suze prale Isusove noge, a ona ih je svojom kosom brisala, zatim ih ljubila i mazala pomašću koju je donijela sa sobom – ispripovjedio je Sveti Otac dodajući:

U oči udara usporedba između dva lika: Šimuna, revnoga služitelja zakona, i nepoznate žene grješnice. Dok Šimun vrjednuje druge na temelju privida, žena svojim gestama očituje iskrenost svojega srca. Šimun se, premda je pozvao Isusa, ne želi kompromitirati ni svoj život založiti s Učiteljem, žena se, naprotiv, s ljubavlju i štovanjem posvema predaje Isusu – kazao je papa Franjo.

Farizej ne shvaća da se Isus takoreći prepušta „zatrovati“ grješnicima. Tako su mislili farizeji. Šimun misli: Kad bi ovaj bio prorok, morao bi prepoznati grješnike i ne približavati im se da se ne okalja grijehom, kao da su gubavci. Takvo je ponašanje svojstveno izvjesnom shvaćanju religije, a uzrokovano je činjenicom da se Bog i grijeh radikalno suprotstavljaju. Božja nas Riječ uči razlikovati grijeh od grješnika: s grijehom ne treba sklapati kompromise, dok su grješnici – a svi smo grješnici – poput bolesnika, koje treba liječiti, a da bi ih se liječilo treba im dovesti liječnika da ih pregleda. Bolesnik pak, da bi ozdravio, treba priznati da mu je liječnik potreban – objasnio je Papa.

Između farizeja i grješnice, Isus se opredjeljuje za grješnicu. Isus se, slobodan od predrasuda koje priječe milosrđu da se očituje, ne opire ženi. On, Božji Svetac, dopusta da ga ona dodiruje i ne boji se da će ga ‘okaljati’. Isus je slobodan, slobodan jer je blizak Bogu koji je milosrdni Otac. A ta blizina Bogu, milosrdnom Ocu, daje Isusu slobodu – kazao je Papa.

Dapače, uspostavljajući odnos s grješnicom, Isus je oslobađa od izolacije na koju su je osudili nemilosrdni farizeji i njezini sugrađani, koji su je iskorištavali. „Oprošteni su ti tvoji grijesi“ – veli Isus ženi. Sada može ići „u miru“. Gospodin je vidio iskrenost njezine vjere i obraćenja, stoga pred svima izjavljuje: Tvoja te vjera spasila – ustvrdio je Sveti Otac.

U spontanom govoru Papa je dodao: S jedne strane licemjernost zakonoznanca, s druge pak iskrenost, poniznost i vjera žene. Svi smo grješnici, ali često padamo u napast licemjernosti; smatramo se boljima od drugih. Ali gledaj svoj grijeh… gledajmo svi svoj grijeh, svoje posrtaje, svoje pogrješke i gledajmo Gospodina. Spasenje je u odnosu između mene, grješnika, i Gospodina. Ako se osjećam pravednikom, onda nema odnosa spasenja – kazao je Papa te nastavio govoriti o ulomku iz evanđelja:

Tada je još veće čuđenje zahvatilo uzvanike: „Tko je ovaj koji čak i grijehe oprašta?“ Isus ne odgovara izravno, ali obraćenje grješnice je pred očima svih te očituje da u Njemu sja snaga Božjega milosrđa, koje je kadro preobraziti srca – kazao je Papa.

Grješnica nas uči svezu između vjere, ljubavi i zahvalnosti. Oprošteni su joj „mnogi grijesi“ i stoga mnogo ljubi; naprotiv, komu se malo oprašta taj manje ljubi. A sam Šimun mora priznati da ljubi više onaj komu je više oprošteno. Bog je sve uključio u isto otajstvo milosrđa; a od te ljubavi, koja nam uvijek prethodi, svi učimo ljubiti. Sveti Pavao podsjeća: „U Kristu, njegovom krvlju imamo otkupljenje, oproštenje grijeha, prema bogatstvu njegove milosti. On ju je na nas obilno izlio“ (Ef 1, 7-8).  U ovom tekstu, riječ milost je istoznačnica riječi milosrđe, a „obilno“ znači iznad svakoga našega očekivanja, jer ostvaruje spasenjski Božji plan za svakoga od nas – kazao je Papa.

Draga braćo i sestre, zahvaljujmo za dar vjere, zahvalimo Gospodinu na njegovoj vrlo velikoj i nezasluženoj ljubavi. Dopustimo da se Kristova ljubav izlije na nas, iz te ljubavi učenik crpi i na njoj se temelji; svatko se s tom ljubavlju može hraniti. Tako, u zahvalnoj ljubavi koju pak na svoj način izlijevamo na svoju braću, u svojim kućama, u obitelji, u društvu nam se svima daje Božje milosrđe. Hvala – zaključio je Sveti Otac.

Pozdravljajući prisutne hodočasnike, naše je među ostalima pozdravio: Pozdravljam posjetitelje engleskoga jezika koji su nazočni na ovoj audijenciji, posebno one koji dolaze iz Hrvatske, Norveške, Švedske, Singapura, Tajvana, Filipina i Sjedinjenih Američkih Država. U radosti uskrsloga Gospodina, na vas i vaše obitelji zazivam milosrdnu ljubav Boga našega Oca. Bog vas blagoslovio!

RV | Bitno.net