Papa

U poruci poslanoj patrijarhu Asirske istočne Crkve, Maru Dinkhu IV. o pedesetoj obljetnici biskupskog ređenja, Papa potvrdio svoju solidarnost kršćanskim zajednicama u Iraku i na cijelom Bliskom istoku, moleći da se učinkoviti oblici zajedničkog svjedočenja Evanđelja i pastoralna suradnja u službi mira, pomirbe i jedinstva još više prodube između katoličkih i asirskih vjernika.

Papa zahvaljuje Bogu za mnoge blagoslove izlivene na Asirsku istočnu Crkvu po patrijarhovoj službi, a patrijarhu zahvaljuje na njegovu promicanju poticajnog dijaloga, probitačne suradnje i rastućeg prijateljstva među Crkvama.

Papa je podsjetio na patrijarhovo sudjelovanje na sprovodu Ivana Pavla II. i na posjet, 1994. godine, Rimu radi potpisivanja Zajedničke izjave o kristologiji. Susljedno je zajedničko Povjerenstvo za teološki dijalog između Katoličke i Asirske istočne Crkve – stoji u Papinoj poruci – donijelo mnoge plodove.

Zaključujući poruku, Papa je obnovio želju, izrečenu tijekom patrijarhova posjeta Rimu u lipnju 2007. godine da se tijekom godina plodonosni rad Povjerenstva može nastaviti, ne gubeći nikada iz vidika konačni cilj našega zajedničkog hoda prema uspostavljanju potpunoga zajedništva – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)