Radosno javljamo da je papa Franjo objedovao s isusovačkom zajednicom Vatikanske zvjezdarnice – tim riječima započinje niz porukâ koje su u nedjelju, 15. srpnja, na više jezika, na Twitteru, objavili isusovački zvjezdoznanci iz Castel Gandolfa.

Glavni je stožer Vatikanske zvjezdarnice u Papinskoj vili u Castel Gandolfu, dok se u povijesnom sjedištu u Papinskoj palači, upravo iznad Papina stana, još uvijek nalaze kupole s teleskopima. Ali, već se neko vrijeme promatranja obavljaju u novom istraživačkom centru (The Vatican Observatory Research Group – Vorg) koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, u Tucsonu, pri Steward Obsevatory Sveučilišta u Arizoni.

O posjetu pape Franje instituciji koja se smatra najstarijom te vrste na svijetu, za Radio Vatikan govorio je pater José Gabriel Funes, ravnatelj Vatikanske zvjezdarnice, napominjući da je tom prigodom Sveti Otac razgledao prostorije zvjezdarnice, i posebno neke vrlo stare knjige velike vrijednosti, kao što je, primjerice, primjerak Kopernikove knjige De revolutionibus, zatim Principia Isaaca Newtona, ili pak Reforma gregorijanskoga kalendara i Tabelle patra Clavia, koji je sudjelovao u toj reformi.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Papa je, osim toga, posjetio i laboratorij meteora, gdje je na mikroskopu pogledao meteorit koji je pao u Buenos Airesu – rekao je potom pater Funes te dodao da je to bilo malo iznenađenje brata Consolmagna koji vodi taj laboratorij. Nakon objeda Sveti je Otac potpisao pergamenu s potpisima svih papa, od Pija XI. do danas, do pape Franje – istaknuo je pater Funes.

Na novinarov upit o naučavanju pape Franje, odnosno koje od svih njegovih pouka najsnažnije osjećaju u svojem radu, pater je Funes rekao da je to njegov poziv na kojemu insistira od samoga početka: ići na periferije, i to ne samo zemljopisne, nego i one životne. Naše je poslanje dio toga odlaska na najdalje periferije – ako možemo tako reći – jer se one odnose na svemir. Idemo unatrag, u smislu da istražujemo i početak svemira sa znanstvenoga stajališta, ali idemo također daleko, jer proučavamo i najdalje, vrlo daleke galaksije… To nameće pitanjâ koja si svi imamo postaviti u odnosu između znanosti i vjere. Mislim da je to poslanje zvjezdarnice: ići prema toj doista dalekoj periferiji, prema svemiru, koji je dar Božji – istaknuo je ravnatelj Vatikanske zvjezdarnice.

(rv/bitno.net)