Jučer je u Vatikanu Sveti Otac održao posebnu audijenciju za 400 članova Nacionalnog savjeta Strukovne udruge talijanskih novinara (Ordine dei Giornalisti). U svom govoru prisutnim novinarima Papa je istaknuo važnost i utjecaj novinarske profesije, govoreći o dubokim principima koji određuju ovaj poziv.

Osvrćući se na nužnost promišljanja o svojim postupcima, Papa je istaknuo tri aspekta novinarske profesije kroz koje novinarstvo može pomoći u poboljšanju društva, to su ljubav prema istini, profesionalnost i poštivanje ljudskog dostojanstva.

U ljubavi prema istini očituje se i potreba i teškoća novinarskog poziva – Papa ga naziva i misijom: „Prići što bliže istini činjenica i ne reći i ne napisati nikada ono za što se po savjesti zna da nije istina.“ „Ne radi se o tome hoće li netko ‘biti ili ne biti vjernik’, već se radi o tome hoće li ‘biti ili ne biti pošten prema sebi i prema drugima’. Srce svake komunikacije je odnos. To tim više vrijedi za one kojima je komunikacija posao. Niti jedan odnos ne može opstati ni trajati ako se oslanja na nepoštenje.“

Dotičući se teme profesionalnosti, Papa je pozvao na duboko shvaćanje i osobnu interiorizaciju smisla novinarske profesije. Odanost profesiji mora ići onkraj poštivanja etičkog profesionalnog kodeksa: „Odatle proizlazi potreba da se vlastita profesija ne podloži tuđim interesima, bili oni ekonomski ili politički. Zadatak novinarstva, usudio bih se reći njegov poziv jest – putem brižljive potrage za istinom njegovati rast društvene dimenzije čovjeka, pomagati izgradnju istinskog građanskog društva.“

Treća točka je poštivanje ljudskog dostojanstva: „Često govorim o ogovaranju kao o vrsti terorizma, o tome kako se osobu može ubiti jezikom. Ako vrijedi za pojedince, u obitelji ili na poslu, to tim više vrijedi za novinare, jer njihov glas može doprijeti do svih, kao moćno oružje. Novinarstvo mora uvijek poštivati dostojanstvo osobe. Članak objavljen danas, sutra će biti zamijenjen drugim, no život nepravedno oklevetane osobe može biti zauvijek uništen.

Kritika je legitimna, kao i prokazivanje zla, no uvijek poštujući drugoga, njegov život i njegove osjećaje. Novinarstvo ne smije postati razorno oružje protiv ljudi i naroda. Ne smije hraniti strah pred promjenama i pojavama kao što su prisilne migracije i glad“, rekao je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net