Ponizni i siromašni narod koji vjeruje u Boga žrtva je „intelektualaca religije“ koje je zaveo klerikalizam, a koje će skrušeni grešnici preteći u kraljevstvo nebesko. Citirajući Isusa koji se u današnjem ulomku iz Matejeva evanđelja obraća svećenicima i narodnim starješinama, Papa je govorio o njihovoj ulozi. Imali su zakonske, moralne i vjerske ovlasti, sve su govorili. Ana i Kajfa su, primjerice, „sudili Isusa“, svećenici su i starješine „odlučili ubiti Lazara“, a k njima je išao Juda da „pregovara“, i „tako je Isus bio prodan“. Bilo je to stanje bahatosti i tiranije nad narodom, uspostavljeno manipulirajući zakonom – primijetio je papa Franjo dodajući:

Oni su mnogo puta prepravljali zakon: čak su imali 500 zapovijedi. Sve je bilo određeno, sve. Zakon je bio stručno sročen; bili su učeni, sve su poznavali, sve su dobro iznijansirali. Ali taj je zakon bio bez sjećanja: Zaboravili su prvu zapovijed, koju je Bog dao našem ocu Abrahamu: Hodi u mojoj prisutnosti i budi neporočan – ustvrdio je Papa.

Oni su dakle zaboravili Deset Mojsijevih zapovijedi, svojim su zakonom, intelektualističkim, profinjenim i kazuističkim, izbrisali Božji zakon, nedostaje im sjećanje povezano s objavom. A njihova žrtva, poput Isusa, su svi ponizni i siromašni ljudi koji vjeruju u Boga; odbačeni su jer poznaju kajanje iako ne izvršavaju zakon, podnose dakle te nepravde. Njih osuđuju i zlorabe tašti, ponositi i oholi, a oni su i Judu odbacili – kazao je Papa.

Juda je bio izdajnik, grdno je sagriješio. Velik je bio njegov grijeh. A evanđelje veli: „Pokajao se, otišao je k njima da im vrati novac.“ A što su oni učinili? Nisu rekli da je bio njihov drug, da bude miran… da mu mogu sve oprostiti! Ne, već su rekli da se snađe kako zna. To je tvoj problem! Pastiri nisu prihvatili bijednoga Judu, izdajnika i pokajnika. Jer su zaboravili što je pastir. Bili su ‘intelektualci religije’, imali su moć, narod su katehizirali s moralom koji je bio plod njihove inteligencije, a ne Božje objave – primijetio je Sveti Otac.

Ti su ljudi ponižavali, odbijali i šibali narod, a te se stvari i danas događaju u Crkvi. Postoji duh klerikalizma, klerici se osjećaju superiornima, udaljuju se od naroda, nemaju vremena poslušati siromašne, trpeće, uznike i bolesnike – kazao je Papa.

Zlo klerikalizma je vrlo ružna stvar, to je novo izdanje tih ljudi, a žrtva je ista: bijedni i ponizni narod, koji čeka u Gospodinu. Bog je uvijek nastojao da nam se približi, poslao je svoga Sina. Svi smo u radosnom iščekivanju. Ali Sin se nije uhvatio u kolo tih ljudi: otišao je s bolesnima, siromašnima, carinicima, grešnicima i prostitutkama. Isus i danas veli nama i svima koje je zaveo klerikalizam: Grešnici i prostitutke će vas preteći u kraljevstvo nebesko – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net