Papa Franjo jučer je na općoj audijenciji ponovno dao nekoliko super savjeta o molitvi.

Podsjetimo, Sveti Otac govorio je o tri najčešća problema koji ometaju našu molitvu i kako ih nadvladati. No, tu nije stao.

Pred kraj nagovora, podsjetio je na biblijskog lika Joba i naglasio kako čak i ljutnja može biti molitva. Kako? Evo što Papa ima za reći:

“Često je čak i prosvjed pred Bogom način molitve ili, kako je rekla ona starica, ‘ljutiti se na Boga je također neka vrsta molitve’, jer se mnogo puta dijete naljuti na oca: to je jedan od načina na koji se ophodi s ocem, jer ga priznaje ‘ocem’, srdi se…”

“A i mi, koji smo mnogo manje sveti i strpljivi od Joba, znamo da na kraju, na kraju ovog vremena pustoši u duši, u kojem smo uzdizali k Nebu nijeme vapaje i mnogo onih ‘zašto?’ Bog će nam odgovoriti. Ne smije se zaboraviti molitvu u kojoj pitamo ‘zašto?’: to je molitva koju mole djeca kad im neke stvari počnu biti nejasne, a psiholozi to nazivaju ‘dobom zašto?’, jer dijete pita oca: ‘Tata, zašto ovo… ? Tata, zašto ono…?’ Ali tu trebamo biti na oprezu: dijete ne sluša očev odgovor. Otac ni ne počne odgovarati, a dijete već ispali drugo ‘zašto’. Zapravo jedino što želi jest privući očev pogled na sebe; i kad se malo naljutimo na Boga i počnemo govoriti to zašto?, privlačimo srce našega Oca prema našoj bijedi, prema našoj teškoći, prema našemu životu. Ali dà, imajte hrabrosti reći Bogu: ‘Ali zašto…?’ Jer ponekad je dobro malo se naljutiti, jer nam pomaže probuditi taj sinovski odnos s Ocem, odnos kćeri i Oca, koji moramo imati s Bogom. Pa čak i naše najteže i najgorče izraze, On će prihvatiti očinskom ljubavlju i smatrat će ih činom vjere i molitvom.”

Ukratko, Papa nas želi naučiti da ne strahujemo od Boga. Otac se zna nositi čak i s našom ljutnjom.

Zanimljiv savjet, zar ne?