italija-obitelj, papa podržao talijansku inicijativu za zaštitu braka

Ovaj se susret zbio na moj zahtjev, smatrao sam apsolutno potrebnim, ne samo dužnim, da Papa zna za naš odbor i koje su to vrijednosti, načela i djela zbog kojih, kao predstavnici običnih ljudi, naroda, milijuna talijanskih građana i obitelji, dižemo svoj glas – objasnio je Gandolfini.

Na upit kako Papa gleda na njihovu borbu za obitelj, rekao je da je Sveti Otac zadovoljan njihovim radom; zna za dva ‘Dana obitelji’, 20. lipnja 2015. i 30. siječnja ove godine. Izričito sam molio Papu da mi nešto kaže o našem radu, a on mi je odgovorio: „Jako sam zadovoljan; zahvaljujem vam na svemu što činite“. Ja sam ga izravno pitao: „Možemo li ići naprijed? Želite li nam dati kakvu uputu“. Odgovorio mi je: „Idite tako naprijed; budite čvrst laikat, dobro oblikovan, s ispravnom kršćanskom savješću. Slobodno radite“.

Na primjedbu da je problem u „biti protiv“ nečega ili „graditi“, rekao je kako je Svetom Ocu pojasnio da nisu „protiv“ nikoga; a kad nas predstavljaju kao čovjekomrsce, kao nekoga tko je protiv istospolnih osoba, Papi sam rekao da je to lažno predstavljanje, jer nismo protiv nikoga. Mi smo protiv ideologija koje se zakonom nameću. Govorio sam Papi o zakonu o civilnim zajednicama koji je uskoro u Parlamentu, i rekao mu da je vrlo loš zakon jer ozakonjuje istospolne zajednice i izjednačuje ih s obitelji, također i o svim užasnim posljedicama. Govorio sam mu i o iznajmljivanju maternice, te o posvajanju djece od strane istospolnih parova. Mi smo protiv takovoga zakonodavstva i mentaliteta; borimo se protiv takve kulture – istaknuo je Gandolfini.

Na primjedbu kako će možda Talijanski parlament 12. svibnja usvojiti zakon o civilnim unijama, rekao je da je to znakovito jer je prvi Dan Obitelji održan upravo 12. svibnja. Taj je dan imao veliki uspjeh i značaj, a zbog političkih razloga danas je taj uspjeh zanemaren, ali i danas je opomena da moramo još više biti ujedinjeni, promicati ono što nas ujedinjuje kako bismo se mogli oprijeti ideologijama koje žele uništiti obitelj – kazao je Gandolfini.

Na upit što će se dogoditi nakon usvajanja zakona, rekao je kako kane pokrenuti razne inicijative. Prva je ustavna. Već sada pozivamo Predsjednika Republike da vrlo pomno prouči neustavna obilježja zakona o kojima se izjasnilo više od šezdeset pravnika i stručnjaka za ustavno pravo. Osim toga obratit ćemo se i Ustavnom sudu, a potom ćemo razmotriti i mogućnost organiziranja opozivnog referenduma – rekao je Gandolfini.

Na upit o budućim izazovima za Odbor, rekao je kako u Rimu kane upriličiti susret odborâ i svih promicatelja obiteljskih vrijednosti. Radimo mnogo s Ministarstvom po pitanju škole, odnosno glasovitoga članak 16, zakon 107, da dobijemo apsolutno jamstvo da se u Italiji misli na spol, muški i ženski, kada se govori o rodu. Ako bi se stavilo crno na bijelo da je rod za talijansku kulturu spol, muški ili ženski, onda bi se pojasnile mnoge nejasnoće, nesporazumi i bili bismo svi mirniji i vedriji – zaključio je Gandolfini.

Radio Vatikan | Bitno.net