Iz kleričkog staleža su otpušteni Francisco José Cox Huneeus, umirovljeni nadbiskup čileanske nadbiskupije La Serena, te Marco Antonio Ordenes Fernandez, umirovljeni biskup biskupije Iquique. „U oba slučaja – navodi se u priopćenju  na španjolskom jeziku – primijenjen je članak 21, stavak 2.2. motu propria ‘Sacramentorum sanctitatis tutela’, kao posljedica očitih djela zlostavljanja djece“. „Odluka koju je Papa donio prošlog četvrtka, 11. listopada, ne dopušta utoka“, navodi se u tekstu priopćenja u kojem se kaže da je Kongregacija za nauk vjere „već obavijestila zainteresirane strane, preko njihovih nadređenih, u mjestima u kojima borave“.

Podsjetimo, u svibnju ove godine svi čileanski biskupi podnijeli su ostavke nakon susreta s papom Franjom na kojem se raspravljalo o uzrocima i posljedicama seksualnog zlostavljanja u Čileu.

Biskupi su pisanu izjavu o ostavkama započeli zahvalom papi Franju jer ih je saslušao i „bratski ispravio“. Zatim su zatražili „oprost za bol koju su uzrokovali žrtvama, Papi i Božjem narodu zbog njihovih teških propusta i pogreški“.

„Hvala žrtvama zbog ustrajnosti i hrabrosti, koju su pokazali unatoč ogromnim, osobnim, društvenim i obiteljskim poteškoćama s kojima su se morali suočiti zbog nerazumijevanja i napada same crkvene zajednice“, napisali su.

Papa je okupio prelate u Rimu nakon završetka istrage o zlostavljanju u Čileu koju je predvodio nadbiskup Scicluna. Nakon što je papa Franjo iščitao prikupljenu dokumentaciju, izjavio je: „Vjerujem da mogu potvrditi kako su mnoge žrtve podnijele težak križ, zbog kojega osjećam bol i sramotu.“

Jedna od žrtava, Juan Carlos Cruz, koji je također bio u Vatikanu, nakon susreta je izjavio: „Nikada nisam doživio da mi se netko tako pokajnički obraća. Osjetio sam kako je Papu doista pogodilo sve što se dogodilo. Ne znam koje bih riječi upotrijebio jer se ne događa često da ti se Papa ispričava.”

Također je nadodao kako je papa Franjo na tom susretu izjavio da se sam osjeća kao dio problema i od žrtava zatražio oprost. Mjesec dana nakon susreta s biskupima, papa Franjo je prihvatio ostavku biskupa Juana Barrosa, nadbiskupa Puerto Montta Cristiána Caroa Cordera i biskupa Valparaísa, Gonzala Duarte Garcíe De Cortázara.

U srpnju ove godine čileanski su biskupi s izvanrednoga plenarnog zasjedanja uputili izjavu za javnost o seksualnom zlostavljanju djece od strane crkvenih službenika u kojoj „ponizno priznaju da su iznevjerili kao pastiri jer nisu slušali, vjerovali ni sudjelovali u pomoći žrtvama velikih grijeha i nepravdi koje su počinili crkveni službenici” i zbog toga se ispričavaju žrtvama i preživjelima. Kako bi spriječili buduća moguća zlostavljanja čileanski biskupi nadalje najavljuju veću pozornost stalnoj formaciji duhovnika te potiču brojnije uključivanje laika u život Crkve kao i jaču zastupljenost žena u odlučivanju, kako to nalaže papa Franjo.

Čileanska biskupska konferencija na internetu je objavila popis zbog zlostavljanja dosad osuđenih 43 klerika. Od toga su civilni sudovi osudili 17 svećenika i jednoga đakona, a 25 dijecezanskih svećenika i redovnika sankcionirali su crkveni sudovi.

IKA | Bitno.net