Papa Franjo i papa Aleksandrije i poglavar Koptske pravoslavne Crkve Tawadros II., nakon zajedničkog sudjelovanja na općoj audijenciji u srijedu 10. svibnja na Trgu svetoga Petra, ponovno su se susreli u četvrtak 11. svibnja u Apostolskoj palači u Vatikanu na privatnom razgovoru, nakon kojega je uslijedila zajednička molitva u kapeli Redemptoris Mater, prenosi Vatican News.

U pozadini je ove audijencije, kao i cijeloga boravka Tawadrosa II. u Rimu do nedjelje, 14. svibnja, povijest, odnosno susret između pape Pavla VI. i pape Shenoude III., 1973. godine, prvi između jednoga pape Koptske pravoslavne Crkve i rimskoga biskupa, koji je također označio kraj teološke rasprave koja potječe još od Kalcedonskoga sabora, zahvaljujući potpisivanju, 10. svibnja te godine, zajedničke kristološke deklaracije.

Zahvaljujući patrijarhu, dirnut, na dragocjenom daru relikvije koptskih mučenika koje su džihadisti ubili u Libiji 15. veljače 2015. godine, papa Franjo je kazao da su ti mučenici, osim u vodi i Duhu, bili kršteni u krvi; krvlju koja je sjeme jedinstva za sve Kristove sljedbenike.

Izrazio je također radost što može objaviti da će, uz suglasnost Njegove Svetosti, ti mučenici, taj 21 koptski kršćanin, biti upisani u Rimski martirologij kao znak, kako je rekao, duhovnoga zajedništva koje ujedinjuje dvije Crkve.

Riječ je, dakle, o novom poglavlju ekumenskoga hoda, za koji je važno, istaknuo je Papa, uvijek gledati naprijed. Međutim, valja također pamtiti već učinjene korake, posebno, kako je rekao, u trenutcima obeshrabrenja, radovati se već prijeđenom putu i crpiti iz zanosa onih koji su nam prethodili. Ipak, nedvojbeno je još potrebnije podići pogled kako bismo zahvalili Gospodinu za učinjene korake i molili ga da nam podari željeno jedinstvo, rekao je papa Franjo.