Foto: Vatican Radio

“Starenje i nesposobnost“, vrlo je aktualna tema i u srcu je Crkve – istaknuo je Papa Franjo u poruci biskupu Carrascu de Paula, predsjedniku Papinske akademije za život, čiji su se članovi okupili na sjednici prigodom 20. obljetnice ustanovljenja, što je prenio Radio Vatikan.
– „Studirati, informirati i formirati“ o problemima biomedicine i prava u odnosu na promicanje i obranu života, s tom je nakanom 11. veljače 1994. godine papa Ivan Pavao II. ustanovio Papinsku akademiju za život, čiji je posao vrlo naporan jer zahtijeva da se ide protivno struji, ali i dragocjen jer mu je cilj povezati znanstvenu strogost i poštivanje ljudske osobe – istaknuo je Papa u poruci.
U našim se društvima – primjećuje Papa – susreće tiranska prevlast ekonomske logike, koja isključuje i katkad ubija, čega su danas mnogi žrtve, počevši od staraca, poglavito ako su bolesni i nesposobni. Odatle potječe kultura odbacivanja, nešto novo i više od izrabljivanja i ugnjetavanja: isključivanje. Isključene su osobe „otpadci, višci“. Premda je zdravlje vrlo važna vrijednost – objašnjava Papa – ono ipak nije mjerilo vrijednosti neke osobe, niti je po sebi jamstvo sreće, koja se može imati u nazočnosti nestabilnoga zdravlja.
Najveća nevolja za stare osobe nije slabljenje organizma i posljedična nesposobnost – tvrdi Papa – već napuštanje, isključivanje i nijekanje ljubavi. Tomu se zastranjenju suprotstavlja obitelj „učiteljica prihvata i solidarnosti“ gdje se uči da ne treba popusti individualizmu, da treba uravnotežiti odnos između pojedinca i zajednice, te da se shvati da gubitak zdravlja nije razlog za odbacivanje nekih ljudskih života – stoji u poruci.
Društvo je doista gostoljubivo kada priznaje da je život uvijek dragocjen: u starosti, nesposobnosti, teškoj bolesti pa i onda kada se gasi; kada poučava da poziv na ljudsko ostvarenje ne isključuje trpljenje, štoviše kada potiče da se u bolesnoj i trpećoj osobi gleda dar za cijelu zajednicu – stoji u zaključku Papine poruke.

RV | Bitno.net