Potrebno nam je “široko srce” koje je sposobno voljeti. Jutros je to ustvrdio papa Franjo na Misi u Domu svete Marte. Papa je upozorio na stav egoizma koji, kako se dogodilo s  Judom, vodi u izolaciju vlastite savjesti i konačno do izdaje Isusa. Na Misi, na kojoj je uz Papu koncelebrirao nadbiskup Medellína, Ricardo Antonio Tobón Restrepo, sudjelovao je dio djelatnika Vatikanskih muzeja i nekoliko učenika Portugalskog papinskog zavoda.

Ako uistinu želimo nasljedovati Isusa, trebamo “živjeti život kao dar” koji treba dati drugima, a “ne kao blago koje treba čuvati”. Naglasio je to papa Franjo koji se u svojoj homiliji zadržao na suprotnosti između puta ljubavi i puta sebičnosti. Isus, istaknuo je, nam danas kaže jednu snažnu riječ: “Nitko nema veće ljubavi od ove: dati svoj život”. Ali današnja nam liturgija, primijetio je, pokazuje i jednu drugu osobu: Judu “koji je imao upravo suprotan stav”. I to zato, objasnio je, jer Juda “nikad nije shvatio što znači dar”:

“Pomislimo na onaj trenutak s Magdalenom, kad je prala Isusu noge toliko skupom nardovom pomasti: vjernički je to trenutak, trenutak zahvalnosti, trenutak ljubavi. A on, odvaja se i upućuje gorku kritiku: ‘Ali to se moglo iskoristiti za siromašne!’. To je prva veza koju sam u Evanđelju pronašao o siromaštvu kao ideologiji. Ideologija ne zna što je ljubav, jer ne zna darivati.”

Juda, primijetio je papa Franjo, bio je “odvojen, u svojoj samoći” i taj stav sebičnosti je rastao “sve do izdaje Isusa”. Tko ljubi, dodao je, “daje život kao dar”; sebičnost naprotiv “njeguje vlastiti život, raste u tom egoizmu i postaje izdajnikom, ali uvijek sâm”. Tko naprotiv “daje život iz ljubavi, nikad nije sâm: uvijek je u zajedništvu, u obitelji”. Uostalom, upozorio je Papa, onaj koji “izolira vlastitu savjest u egoizam” na koncu “je gubi”. I tako je završio Juda koji “je bio idolopoklonik, navezan na novac”:

“I to idolopoklonstvo ga je dovelo do toga da se izolira iz zajednice drugih. To je drama izolirane savjesti: kad se kršćanin počinje izolirati, tada izolira i svoju savjest iz zajedništva Crkve, iz ljubavi koju nam Isus daje. Dok kršćanin koji daje svoj život, koji ga ‘izgubi’, kako kaže Isus, on ga nalazi, ponovno nalazi, u punini. A onaj koji ga, poput Jude želi sačuvati za samoga sebe, na koncu ga gubi. Ivan nam kaže da  je ‘u tom trenutku Sotona ušao u Judino srce’. I moramo to reći: Sotona je loš platitelj. Uvijek nas prevari: uvijek!”

Isus naprotiv ljubi uvijek i daje uvijek. A taj njegov dar ljubavi, rekao je papa Franjo, potiče nas ljubiti “da bismo dali rod. I rod ostaje”. Dakle, zaključio je homiliju zazivom Duha Svetoga:

“Ovih dana iščekivanja svetkovine Duha Svetoga, molimo: Dođi, Duše Presveti, dođi i daj mi to široko srce, to srce koje je sposobno ljubiti ponizno, blago, ali uvijek to srce široko koje je sposobno ljubiti. I molimo tu milost Duha Svetoga. I da nas uvijek oslobodi od drugog puta, puta sebičnosti, koji na kraju lođe završava. Molimo tu milost”. 

Izvor: Radio Vatikan

Prijevod: Verica Kraš Villa