Papa Franjo je na treću vazmenu nedjelju 14. travnja pohodio baziliku sv. Pavla izvan zidina i slavio misu povodom svog prvog posjeta toj bazilici.

Nedosljednost vjernika i crkvenih pastira između onog što govore i njihovog ponašanja, između riječi i njihovog načina života ugrožava vjerodostojnost Crkve, rekao je Papa u prigodnoj propovijedi i snažno potaknuo kršćane da s odvažnošću i vjernošću pronađu snagu za svjedočenje vlastite vjere, nesebično darivajući sami sebe. To, prema Papinim riječima, povlači nekada za sobom i opasnost žrtvovanja vlastitog života.

Navodeći riječi sv. Franje Asiškog, koji je svojoj braći preporučio da propovijedaju evanđelje, ako je potrebno, i riječima, Sveti je Otac istaknuo kako je prije svega potrebno se priviknuti častiti i klanjati se Bogu, a to znači biti s njime i osjetiti da je njegova nazočnost najvažnija. Na taj način priznajemo da on stvarno vodi naš život i da je on jedini Bog našeg života i naše povijesti.

[facebook] Želiš li i dalje čitati samo bitne informacije, klikni Like! [/facebook]

Na tom putu nailazimo na niz malih i velikih idola kao što su ambicija, karijerizam, pohlepa za uspjehom, želja za prevlašću nad drugima i uvjerenje da smo mi jedini tvorci našeg života. To su – prema Papinom uvjerenju – glavne prepreke dosljednom svjedočenju.”Tko nas sluša i gleda mora vidjeti u našem djelovanju ono što čuje iz naših usta i zahvaliti za to Bogu”, poručio je papa Bergoglio nazočnim vjernicima.

Na kraju se pomolio pred slikom Majke Božje Theotokos Hodigitria iz 13. stoljeća, pred kojom je sv. Ignacije Loyolski sa svojom subraćom 22. travnja 1541. položili svoje svečane zavjete, što predstavlja temeljni događaj iz početaka Družbe Isusove. (ika/bitno.net)