PROPOVIJED U DOMU SV. MARTE

Papa: Ne trebaju nam veliki govori o ljubavi, već muškarci i žene koji znaju kako činiti malene stvari za Isusa

Ljubav Kristova koja nadilazi svaku spoznaju, koja nadilazi sve. Toliko je velika Božja ljubav. Jedan je pjesnik rekao da je ona „poput mora, bez obala, bez dna“, bezgranično more. To je ljubav koju trebamo shvatiti, ljubav koju primamo

Foto: L’Osservatore Romano

Ljubav je Božja bezgranična. Njegovo veličanstvo očituje se u malenosti i nježnosti – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jučerašnje jutarnje mise slavljene u Domu svete Marte u Vatikanu napominjući da Krist od nas ne traži velike govore o ljubavi, nego da činimo malene, konkretne geste u svojoj svakodnevici.

Danas se u općoj Crkvi slavi svetkovina Presvetog Srca Isusova koju je Sveti Otac u prigodnoj propovijedi nazvao svetkovinom Božje ljubavi. Pojasnio je da je Bog taj koji nas je ljubio prvi. Bog je takav: uvijek ljubi prvi – kazao je Papa i dodao – On prvi čeka na nas, On nas prvi ljubi, On nam prvi pomaže. No, nije lako razumjeti Božju ljubav – rekao je papa Franjo usmjeravajući pažnju na drugo liturgijsko čitanje iz Poslanice svetog Pavla Efežanima u kojem apostol piše o „neistraživom bogatstvu Kristovu“, o „skrivenom otajstvu“.

To je ljubav koja se ne može razumjeti – napomenuo je Sveti Otac i nastavio – Ljubav Kristova koja nadilazi svaku spoznaju, koja nadilazi sve. Toliko je velika Božja ljubav. Jedan je pjesnik rekao da je ona „poput mora, bez obala, bez dna“, bezgranično more. To je ljubav koju trebamo shvatiti, ljubav koju primamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz povijest spasenja Gospodin je otkrivao svoju ljubav prema nama, On je bio veliki učitelj – kazao je Papa i, nadovezujući se na riječi proroka Hošee iz prvog čitanja, objasnio da Bog ljubav nije očitovao putem moći. „Efrajima ja sam hodati učio, držeći ga za ruke njegove; al’ oni ne spoznaše da sam se za njih brinuo“ (Hoš 11,3). Držao ga je za ruke, poput oca – napomenuo je papa Franjo.

Kako Bog očituje svoju ljubav? Velikim stvarima? – upitao je Sveti Otac i odgovorio – Ne, već se čini malenim tim gestama nježnosti i dobrote. Čini se malenim, približava se. I tom blizinom, tim postajanjem malenim, pomaže nam shvatiti veličanstvo te ljubavi. Veliko se shvaća putem malenog.

Papa je rekao da je u konačnici Bog poslao svog Sina u tijelu i Sin ponizi sam sebe sve do smrti. To je otajstvo Božje ljubavi: najveće veličanstvo očituje se u najmanjoj malenosti i papa Franjo je rekao da se na taj način može također shvatiti kršćanski put.

Kad nas Isus želi podučiti kakav bi kršćanski stav trebao biti, onda nam govori mali broj stvari, upućuje na slavno mjerilo po kojem ćemo svi biti suđeni – kazao je Papa i nastavio – I što kaže? On ne govori: „Mislim da je Bog ovakav. Shvatio sam Božju ljubav“. Ne. „Očitovao sam Božju ljubav u malenim stvarima: hranio sam gladne, davao piti žednima, posjećivao sam bolesne i zatvorenike“. Djela milosrđa su upravo put ljubavi kojem nas Isus podučava u kontinuitetu s velikom Božjom ljubavlju!

Prema tome, nisu nužni veliki govori o ljubavi, već muškarci i žene koji znaju kako činiti te malene stvari za Isusa, za Oca – napomenuo je Sveti Otac i zaključio – Djela milosrđa su kontinuitet te ljubavi koja se čini malenom, koja nam dolazi i mi je nosimo naprijed.

RV | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 9. lipnja 2018.

Možda vam se svidi