Neokatekumenska misa
Kako javlja Televizijska novinska agencija Rome Reports, pozivajući se na blog inače obično vrlo dobro informiranog vatikaniste Sandra Magistera, papa Benedikt XVI. je naložio  Kongregaciji za nauk vjere, u pismu osobno upućenom njezinu prefektu kardinalu kardinalu Williamu Levadi,  da istraži jesu li neokatekumenske mise u skladu s  liturgijskim učenjem i praksom Katoličke Crkve.

Ovaj nalog ima svoju pretpovijest u događanjima s početka ove godine. U siječnju je naime Papinsko vijeće za laike koje vodi kardinal Stanislaw Rylko bilo pripremilo tekst kojim se odobravaju sva liturgijska i izvan-liturgijska slavlja Neokatekumenskog puta, a koji je trebao biti objavljen 20. siječnja prigodom susreta članova Neokatekumenskoga Puta s Papom.

Međutim, kako piše Sandro Magister, Papa je naložio da se odobrenje iznova napiše i da se iz njega izostavi odobrenje misnih slavlja. Tako se dekret koji je objavljen 20. siječnja ograničio na odobrenje isključivo izvan-liturgijskih slavlja koja označavaju katehetske stupnjeve Puta.

U svom govoru na susretu s članovima Neokatekumenskog puta tom prigodom, Papa je naglasio da su dekretom odobrena samo ta slavlja te da Misu treba slaviti u potpunoj vjernosti liturgijskim normama i u praktičnom zajedništvu s Crkvom.

Magister navodi da su u istražnu komisiju za preispitivanje neokatekumenskih misnih slavlja osim Kongregacije za nauk vjere, prema  Papinim smjernicama, uključena su i dva druga vatikanska dikasterija: Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta i Papinsko vijeće za laike.

Potvrde gornje vijesti još nema iz službenih vatikanskih izvora, kao ni demantija bilo od strane Vatikana, bilo od strane konkretnih osoba koje Sandro Magister poimence spominje kao involvirane u zasjedanja komisija. I odgovorni Neokatekumenskog puta se za sada službeno nisu oglasili.

Neslužbeni Neokatekumenski web portal Cammino.info  je pak objavio da su javnost došle informacije o najavljenom iskazu o načinu ispravnog slavljenja Mise u Neokatekumenskim zajednicama. S tim u svezi u vijesti na tom portalu ističe se da se Sandro Magister u više navrata pokazao kao neobjektivan izvor informacija u odnosu  na Neokatekumenski put te da stoga ima razloga vjerovati „da i u ovom slučaju nije u potpunosti pouzdan.“

Neokatekumenski put je itinerarij katoličke formacije u vidu kateheza za odrasle čiji je cilj ponovno otkriće i istinsko življenje sakramenta krštenja. Osnovan je 1964. godine u Španjolskoj, a njegovi osnivači su vjernici laici Kiko Argüello i Carmen Hernández. Odvija se pod vodstvom biskupa kao jedan od načina kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri. Donio je mnogo dobrih plodova u Crkvi (obitelji koje doista žive vjeru i otvorenost životu, misionari, brojna duhovna zvanja), a najčešće zamjerke koje mu se upućuju jesu izoliranost neokatekumenskih zajednica i specifična misna liturgija.

Članak je objavljen 15. travnja u 21.20.  S novim podacima ažuriran je 16. travnja u 13.25 sati.

K.S. Bitno.net