Pozvao je na molitvu za mir u svijetu, posebno u Keniji, koju je posjetio 2015. Izrazio je nadu da će cijela zemlja uspjeti se suočiti sa sadašnjim teškoćama u ozračju konstruktivnog dijaloga, imajući posebno na srcu traženje općeg dobra.

Kršćanin je pozvan konkretno se zauzimati za ljudsku i društvenu stvarnost bez suprotstavljanja Boga i cara – rekao je papa Franjo tumačeći današnji odlomak Matejeva evanđelja o zamki koju su farizeji postavili Isusu o plaćanju poreza. Ovozemaljsku stvarnost treba – prema Papinim riječima – promatrati u svjetlu što dolazi od Boga. Prvotno moramo gajiti povjerenje u Boga i nadu u Njega, ali to ne znači da moramo bježati od stvarnosti, već nastojati provesti u djelo Božje nacrte. Zbog toga – kaže Papa – vjernik upire pogled u buduću Božju stvarnost, živeći ovozemaljsku odvažno u punini sa svim njezinim izazovima, dajući svoj doprinos izgradnji “zemaljskog grada”. Careva slika na novčiću potvrđuje da se s pravom i kršćani osjećaju građani države sa svim pravima i dužnostima, ali simbolički podsjeća na drugu sliku, koja je usađena u svakog čovjeka, a to je – rekao je Papa – Božja slika. Bog je gospodar svega. Mi koji smo stvoreni na Njegovu sliku i priliku pripadamo u prvom redu Njemu. Pitanje što su ga postavili farizeji potaknulo je Isusa na radikalnije i za život mnogo važnije pitanje: kome pripadamo: obitelji, gradu, prijateljima, školi, radnom mjestu, politici, državi? Bez sumnje svima, ali u prvom redu pripadamo Bogu, jer nam je On dao sve što jesmo i što imamo. Stoga moramo iz dana u dan živjeti naš život svjesni te naše bitne pripadnosti Ocu, koji je stvorio svakog pojedinca na neponovljiv način, ali uvijek na sliku svog ljubljenog sina Isusa. To je predivno otajstvo – zaključio je Papa.

Osvrćući se potom na današnje obilježavanje Svjetskog misionarskog dana, koji se odvija pod geslom: Misije srce Crkve, Sveti Otac pozvao je vjernike da s radošću proživljavaju taj događaj, svjedočeći Evanđelje u sredinama u kojima žive i rade. Preporučio je konkretnim doprinosom i molitvom pomognu misionarima naviještati Krista onima, koji ga još uvijek nisu imali prilike upoznati. Najavio je da je odlučio cijeli listopad 2019. proglasiti izvanrednim misijskim mjesecom kako bi pobudio žar za tu evangelizacijsku djelatnost Crkve. Taj je pothvat povjerio zagovoru sv. Ivana Pavla II., pape misionara, čiju svetkovinu Crkva slavi danas.

IKA | Bitno.net