Papa Franjo je sinoć, na Veliku subotu u bazilici svetoga Petra predvodio tradicionalno Vazmeno bdijenje. Slavlje je započelo na ulazu u baziliku obredom blagoslova ognja nakon čega je uslijedila procesija sa svijećama. Tijekom slavlja kršteno je i krizmano osam katekumena: četvero iz Italije, jedna iz Albanije, jedan iz  Japana i dvoje iz Južne Koreje.

„Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?“

Papa se u homiliji osvrnuo na odlomak iz Evanđelja o ženama koje su pošle na Isusov grob, te pritom istaknuo dva ključna trenutka tog događaja. Najprije, ožalošćene žene muči pitanje: Tko će otkotrljati kamen s groba? Taj kamen, nepremostiva prepreka – rekao je Papa – bio je simbol onoga što su žene osjećale u svojem srcu. Bio je to kraj njihove nade; sve se razbilo o njega, s mračnom tajnom tragične boli koja je spriječila da se ostvare njihovi snovi.

Grobni kameni koje susrećemo u životu

Katkada i mi u životu osjećamo da nas obuzimaju tuga i očaj – primijetio je Papa. S tim se grobnim pločama susrećemo u praznini koju je ostavila smrt naših voljenih, u neuspjesima i strahovima koji nas koče u ostvarenju dobra koje namjeravamo učiniti, ali i u svim oblicima zaokupljenosti samima sobom koji guše naše poticaje velikodušnosti i ne dopuštaju nam da se otvorimo ljubavi; u gumenim zidovima sebičnosti i ravnodušnosti koji nas koče u nastojanju da izgradimo pravednije i humanije gradove i društva; u svim našim težnjama za mirom koje su razbijene okrutnom mržnjom i brutalnošću rata.

Pobjeda života nad smrću

Ipak – primijetio je Sveti Otac – iste žene koje su nosile tu tamu u svojem srcu svjedoče nam nešto izvanredno: kad su podigle pogled, vidjele su da je teški kamen već bio odvaljen, otkrivajući Božju snagu: pobjedu života nad smrću, trijumf svjetla nad tamom, ponovno rođenje nade usred ruševina neuspjeha.

Podignimo pogled prema Isusu

Rimski je biskup stoga potaknuo vjernike da podignu pogled prema Isusu. Ako dopustimo Isusu da nas uzme za ruku – rekao  je – nikakvo iskustvo neuspjeha i boli, ma koliko nas ranilo, neće imati posljednju riječ o smislu i sudbini našeg života.

Braćo i sestre, podignimo svoj pogled prema Njemu, primimo Isusa, Boga života, u svoj život, obnovimo mu danas svoje ‘da’ i nikakav kamen neće moći ugušiti naše srce, nijedan grob neće moći potisnuti radost življenja, nijedan nas neuspjeh neće moći gurnuti u očaj. Podignimo svoj pogled prema Njemu, Uskrslome, i hodimo u sigurnosti da je na tamnoj pozadini naših očekivanja i naših smrti već prisutan vječni život koji je On došao donijeti – potaknuo je na kraju papa Franjo.