10426715_817334971663855_5809664651652961624_n

Vrijeme je za promjenu sadašnjega mentaliteta te da se prestane misliti kako naše aktivnosti ne utječu na gladne – stoji u tweetu pape Franje, objavljenom na njegovu računu @Pontifex. U tweetu se ponavlja poruka koju je Papa u više prigoda izrekao da se promijeni način života, jer veća umjerenost može pridonijeti otklanjanju društvenih oprečnosti i djelotvorno utjecati na zdravlje planeta.

Osvrnuvši se na Papin tweet u razgovoru za našu radiopostaju Paolo Beccegato, zamjenik glavnoga ravnatelja Talijanskoga caritasa, istaknuo je važnost ispravnoga shvaćana i informiranja. Kupujući neki proizvod na neizravan se način promiče proizvodnja dotičnoga dobra, a ulažući u izvjesne financijske strukture nesvjesno se podupire vlade, poduzeća i stvarnosti koje mogu biti dobrotvorne ili zlotvorne. U konačnici moramo znati da svaka naša aktivnost, a ne samo gospodarska, ima to obilježje; to je dakle pitanje odgoja, a spoznaja i svjesnost uključuju osobnu odgovornost – ustvrdio je Beccegato.

Na primjedbu da je Papa rekao kako „uznemiruje“ to što se dobar dio poljodjelskih proizvoda ne namjenjuje gladnima, rekao je kako Papine riječi otkrivaju oprečne dinamike. Prošlih se godina poticalo uporabu goriva i u proizvodnje prehrane, a došle su do izražaja i špekulativne dinamike – sjetimo se vrtoglavih poskupljenja hrane 2007.-2008. godine, te 2011. i 2012. godine – koje su se prema hrani odnosile kao prema svakom drugom dobru, glavno je dakle bilo u kratkom se vremenu domaći dobiti. Čini mi se da su u Papinim riječima nazočne sve te dinamike, zbog kojih se, razvidno je, ne govori da bi hranu trebalo proizvoditi radi ljudske prehrane. Spomenute dinamike treba svesti pod zajednički nazivnik kako se ne bi ponovile neke prošle nesreće – objasnio je Beccegato.

Osvrnuvši se pak na srednji stalež, o kojem se govori ovih dana, rekao je kako se u svijetu ostvaruje sve veća polarizacija država, a u državama polarizacija društva. Tijekom nedavnoga apostolskoga pohoda Latinskoj Americi, Papa je upozorio na tu pogubnu dinamiku, a neki stručnjaci predviđaju da će 1% svjetskoga stanovništva u 2016. godini raspolagati s 50% svjetske potražnje, a to znači da nestaje srednjega staleža, da se povećava nejednakost, a slijedom toga nasilje, napetosti i krize. Svi se moramo boriti protiv te opasnosti – kazao je Beccegato.

Na primjedbu kako je Papa također ustvrdio da je umjerenost uvjet a ne opreka razvoju, rekao je da ima dva načina razmišljanja o gospodarskoj dinamici. Neki smatraju da je zbog pada potrošnje došlo do gospodarske krize. Kako bi se riješila kriza, valja povećati potrošnju. Prema tom mišljenju, umjerenost je oprečna gospodarskom razvoju. Papa s prvom upozorava na tu zabludu. Veća bi umjerenost, odnosno pravednija raspodjela dobara pridonijela cjelovitom razvoju, a Papa bi rekao cjelovitoj ekologiji. Problem je u tomu što sadašnje svjetsko gospodarstvo ide u obrnutom smjeru – zaključio je Beccegato.

RV | Bitno.net