Na kraju današnje opće audijencije papa Franjo je podsjetio da se sutra cijeli svijet prisjeća žrtve holokausta, pozvavši odgojitelje da među novim naraštajima „jačaju svijest“ o toj mračnoj stranici povijesti.

„Sutra se slavi Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Nužno je sjećati se istrjebljenja milijuna Židova i osoba različitih nacionalnosti i vjeroispovijedi. Ta se neizreciva okrutnost nikada više ne smije ponoviti! Apeliram na sve, posebno na odgojitelje i obitelji, da jačaju u novim naraštajima svijest o užasu te mračne stranice povijesti. Ona se ne smije zaboraviti, kako bi se moglo graditi budućnost u kojoj se ljudsko dostojanstvo neće više gaziti“, rekao je Papa u svom apelu na redovitoj općoj audijenciji srijedom.

Potom se Sveti Otac ponovno osvrnuo na situaciju u Ukrajini koja se i dalje nalazi pod prijetnjom ruske invazije, na koju su upozoravali i biskupi diljem Europe.

„Pozivam vas da sada molitvom Očenaš molite za mir u Ukrajini, i da to učinite često tijekom ovoga dana: molimo ustrajno Gospodina da ta zemlja može vidjeti kako bratstvo cvjeta, a rane, strahovi i podjele nestaju“, rekao je Sveti Otac.

„Govorili smo o holokaustu. Pomislite samo na to kako ih je više od pet milijuna zatrto za vrijeme posljednjega rata. To je narod koji trpi: trpio je glad, trpio je mnoge okrutnosti i zavrjeđuje mir. Neka molitve i prošnje koje se danas uzdižu sve do neba dotaknu duhove i srca odgovornih na zemlji, da učine da prevlada dijalog i da se dobro sviju stavlja ispred parcijalnih interesa. Molim vas, neka nikada više ne bude rata!“, pozvao je Papa.

Podsjetimo, Sveti Otac je upravo današnju srijedu predložio za dan molitve za mir u Ukrajini.