Josip je čovjek šutnje – rekao je Sveti Otac i nastavio – Na prvi pogled, može nam izgledati kao suprotnost čovjeku komunikacije. U stvari, samo isključenjem buke ovoga svijeta i vlastitog brbljanja moguće je slušanje, a ono je prvi uvjet bilo kakve komunikacije. U Josipovoj šutnji nalazi se Božji glas koji rađa poslušnost vjere koja vodi povjeravanju vlastitog života vodstvu Božje volje.

Nije slučajno da je Josip čovjek koji se zna probuditi i ustati u noći, a da se ne obeshrabri pod teretom teškoća – rekao je papa Franjo i naglasio – Zna kako hodati u tami u određenim trenucima u kojima ne razumije do kraja snažan poziv koji ga stavlja pred otajstvo i koji mu pomaže prihvatiti da bude uključen i da mu se preda bez rezerve.

Josip je pravedan čovjek, sposoban prepustiti se Božjem planu koji održava svoja obećanja – rekao je Papa i istaknuo – On je samozatajan i brižan skrbnik koji se zna brinuti za ljude i situacije koje mu je život povjerio. To je odgojitelj koji, ništa ne tražeći za se, postaje otac zahvaljujući svojoj postojanosti, sposobnosti da prati, da pomaže rastu i da nauči poslu. Znamo koliko je važna ta posljednja dimenzija s kojom je povezan današnji blagdan. Upravo je uz posao usko vezano dostojanstvo osobe; ne uz novac, izgled i moć, nego uz posao. To je posao koji omogućava svima, bez obzira na njihovu ulogu, stvarati poduzetničku klimu shvaćenu kao „djelovanje osobe“ u kojoj su osoba i njezina obitelj važniji od učinkovitosti koja je svrha samoj sebi.

Kad se bolje pogleda, put od stolarske radionice u Nazaretu do uredništva Avvenirea nije tako dug – kazao je Sveti Otac i primijetio – Sigurno, danas su u vašoj „kutiji za alat“ tehnološki alati koji su duboko promijenili profesiju, a također i način osjećanja i razmišljanja, življenja i komuniciranja, tumačenja i odnosa. Digitalna je kultura zahtijevala da reorganizirate svoj posao, da budete raspoloživi još više surađivati i uskladiti se s drugim odgovornim ljudima za koje je nadležna Talijanska biskupska konferencija kao što su: tiskovna agencija Sir, televizijski kanal Tv2000 i radio InBlu. Slično se tome događa sa sredstvima društvenog priopćavanja Svete Stolice, zajedničko stremljenje i djelovanje koje omogućavaju digitalne platforme, moraju uskladiti i povezati snage s jedinstvenim upravljanjem.

Ta preobrazba zahtijeva obuku i osuvremenjivanje vještinâ, te svijest da bi samo gledanje u prošlost moglo biti opasno iskušenje – napomenuo je papa Franjo i istaknuo – Istinski sluge tradicije su oni koji, sjećajući se, znaju razlikovati znakove vremena i otvarati nove putove. Sve je to već dio vašeg svakodnevnog zauzimanja unutar tehnološkog razvoja koji globalno preoblikuje prisutnost medija, posjedovanje informacija i znanja.

U takvoj situaciji Crkva osjeća da ne smije zatajiti svoj glas kako bi bila vjerna poslanju koje je poziva svima naviještati evanđelje milosrđa – rekao je Papa i dodao – Sredstva nam društvenog priopćavanja pružaju goleme mogućnosti da svojim pastoralnim služenjem doprinesemo kulturi susreta. Da bismo se usredotočili na to poslanje, trebamo ući u stolarsku radionicu i školu svetog Josipa gdje se komunikacija vratila istini, ljepoti i općem dobru.

Brzina informacija nadilazi našu sposobnost promišljanja i prosuđivanja te ne dopušta odmjereno i ispravno izražavanje sebe – primijetio je Sveti Otac i nastavio – Kao Crkva izloženi smo utjecaju kulture žurbe i površnosti; više od iskustva, vrijedi ono što je tu neposredno, na dohvat ruke i što može biti odmah korišteno; više od suočavanja i produbljivanja, izlažemo se opasnosti pastorala pljeskanja, stavljanju na istu razinu različitih misli, raširenoj dezorijentaciji mišljenja koja se ne susreću.

Drvodjelja iz Nazareta hitno nas poziva da ponovo pronađemo smisao zdrave usporenosti, mira i strpljenja – rekao je papa Franjo i naglasio – Svojom nas tišinom podsjeća da sve počinje od slušanja, od ulaženja u transcendenciju kako bismo se otvorili riječi i životu drugoga. Nemojte izgubiti korijene kulture, ne dajte da se oštete – pozvao je Papa i uputio – Brinite se za njih tako da uvijek budete u Gospodinu Isusu kako biste usvojili njegove osjećaje poniznosti, nježnosti, besplatnosti i suosjećanja. Crkva koja živi od kontemplacije Kristova lica, ne muči se da ga prepozna u čovjekovu licu. Dopušta da je to lice preispituje, istovremeno nadvladavajući kratkovidnosti, izopačenosti i diskriminacije.

Dijalog nadilazi sumnju i pobjeđuje strah – rekao je Sveti Otac i naglasio – Dijalog nas približava, uspostavlja odnose, razvija kulturu uzajamnosti. Dok se Crkva postavlja kao graditelj dijaloga, dijalog je čisti i pomaže joj u samom shvaćanju vjere. Dragi prijatelji Avvenirea, čuvajte nasljeđe očeva – pozvao ih je papa Franjo – Nemojte se umoriti ponizno tražeći istinu, počevši od uobičajenog nasljedovanja evanđelja. Neka to bude uređivačka oznaka uz koju trebate vezati svoju cjelovitost kao osoba. Na taj način dobit ćete svjetlo za razlučivanje i istinske riječi kako biste shvatili stvarnost i nazvali ju pravim imenom, izbjegavajući da je svodite na njezinu karikaturu.

Dopustite da vas preispituje ono što se događa – rekao je Papa i nastavio – Slušajte, produbljujte, suočite se. Izbjegavajte slijepe ulice gdje raspravljaju oni koji pretpostavljaju da su već sve razumjeli. Pomozite nadvladati neplodna i štetna suprotna stajališta. Svjedočanstvom svojega rada budite suputnici svakome tko se žrtvuje za pravdu i mir.

Vjera svetoga Josipa poziva na djelovanje i potiče na dobre navike – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Tako shvaćena prati procese, pretvara probleme u mogućnosti, poboljšava i gradi čovjekov svijet. Želim da znate bistriti i uvijek braniti takvo gledanje stvari; nadvladavati napasti da ne vidite, da se udaljujete ili da isključujete. Potičem vas da nikoga ne smatrate viškom; da se ne zadovoljite onim što vide svi. Neka nitko ne određuje plan vaših obaveza, osim siromašnih, posljednjih i onih koji trpe. Nemojte se pridružiti onima koji trče izvijestiti o onom dijelu stvarnosti koji je već pod svjetlima ovoga svijeta – upozorio je papa Franjo i dodao – Krenite od periferija, svjesni da nisu kraj, već početak grada.

Ne bojte se sudjelovati. Istinite su riječi teške, prihvaća ih samo onaj koji ih utjelovljuju u životu. Zauzeto i radosno svjedočanstvo doprinosi vašoj pouzdanosti – rekao je Papa i zaključio riječima blaženog pape Pavla VI.: „Treba voljeti svoj posao, jer ako ne volimo svoj posao, nećemo učiniti mnogo, brzo ćemo se umoriti, vidjet ćemo samo poteškoće, vidjet ćemo, rekao bih, nedostatke, suprotnosti i rasprave. Moramo imati veliku ljubav prema svojem djelu, a to znači da vjerujemo u ono što činimo i želimo učiniti“.

Radio Vatikan | Bitno.net