Papa je govorio o molitvi Oče naš, koju je Isus naučio svoje učenike:

– Isus nas odmah savjetuje kako moliti: ne bacati uzalud riječi, ne stvarati buku, buku svjetovnosti i ispraznosti. Papa je rekao da molitva nije neka čarobnjačka praksa, čarobni čini. Isus nas uči da mu ne trebamo dolaziti s puno riječi, jer on zna sve. Prva je riječ, Oče, ona je ključ molitve. Ne može se moliti ako se ne izgovara i ne osjeća ta riječ – dodao je Papa.

Komu se moliti? Svemogućem Bogu? Previše je daleko. Ne osjećam ga. Ni Isus ga nije osjećao. Danas je u modi moliti se kozmičkom Bogu. To je politeistički način molitve, plod današnje razvodnjene kulture… Trebaš se moliti Ocu koji te stvorio i koji tebi daje život. Ne svima, jer je previše bezlično. Tebi, meni, također i onomu tko te prati na tvom putu, koji poznaje cijeli tvoj život. Poznaje sve: i dobro i zlo. Ako ne započnemo molitvu s ‘Oče’, ali ne usnama nego srcem, onda naša molitva nije kršćanska – ustvrdio je Sveti Otac.

[facebook]Ako želiš biti na izvoru samo bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Otac je jaka riječ, otvara vrata – rekao je Papa podsjećajući na Izakovu žrtvu. U trenutku žrtvovanja Izak je primijetio da nešto nije u redu, jer nije bilo žrtvenoga jarca, ali vjeruje Ocu i sve je svoje brige prebacio na njega, te je podsjetio i na prispodobu o rasipnom sinu kojeg je otac izdaleka ugledao, trčao mu u susret i objesio mu se oko vrata. Oče, zgriješio sam, rekao je sin, a to je ključ svake molitve, osjećati da nas otac ljubi – primijetio je papa Franjo.
Imamo Oca, vrlo bliskog, koji nas ljubi… Sve tegobe, sve svoje brige, predajmo ih Ocu, on zna što nam je potrebno. On je naš otac, a ja nisam jedino dijete, nitko od nas; a ako ne mogu biti brat, onda ću teško moći biti dijete Boga Oca, jer je Otac svih: moj i moje braće. A ako nisam u miru sa svojom braćom, onda ga ne mogu zvati Ocem – objasnio je Papa.

Tako se tumači činjenica da Isus, nakon što nas je naučio Očenaš, ističe da nam Otac neće oprostiti ako mi ne oprostimo drugima. Teško je oprostiti drugima, zaista je teško, jer u sebi uvijek nosimo gorčinu, razmišljamo o osveti. Ali, s braćom i neprijateljima u srcu ne može se moliti. To je jako teško, zaista nije lako – primijetio je Sveti Otac objašnjavajući:
Oče, ne mogu reći Oče, ne dolazi mi. To je istina, shvaćam to. Ne mogu izgovoriti ni naš, jer su mi učinili to i to, … neka idu u pakao, zar ne? Oni nisu moji! Istina je, nije lako. No, Isus nam je obećao Duha Svetoga, On nas iznutra, iz srca, uči kako izreći Oče naš. Danas se molimo Duhu Svetom da nas nauči moliti Oče i da možemo govoriti naš, mireći se sa svim svojim neprijateljima – zaključio je papa Franjo.

(rv/bitno.net)