Na molitvi Večernje u katedrali u Tirani papa Franjo je poručio albanskim svećenicima, redovnicima, redovnicima i predstavnicima laičkih pokreta da unatoč mnogim teškoćama moraju imati snage izaći i služiti najpotrebnijima.

Papa je podsjetio na one pastire koji su platili visoku cijenu za ateističkog režima, iskusivši zatvor i progone zbog svoje vjernosti Kristu. Kada ljubav prema Kristu stavimo iznad svega, rekao je papa Franjo, tada smo sposobni izaći iz sebe, naših osobnih ili zajedničkih sitničavosti, i krenuti prema Isusu koji nam dolazi u našoj braći i sestrama. Njegove su rane i danas vidljive, rekao je Papa, na tijelima tolikih muškaraca i žena koji su gladni i žedni, koji su poniženi, koji su u bolnici ili zatvoru. Ono što danas ljudi traže, zaključio je papa Franjo, nisu stručnjaci nego ponizni svjedoci Božjeg milosrđa i nježnosti.

Papu Franju duboko je pogodilo svjedočenje o 84-godišnjeg svećenika Ernesta Simonija koji je govorio o zatvoru i zlostavljanju koje je proživio za komunističkog režima koji ga je bio osudio i na smrt. “Željeli su da govorim protiv Crkve, ali ja nisam na to pristajao”, rekao je svećenik za Papina susreta s biskupima, svećenicima i svijetom redovništva u katedrali u Tirani. O komunističkom teroru protiv vjernika svjedočila je i 85-godišnja s. Marija Kaleta. I sada kada se sjetim toga vremena, čini mi se nevjerojatnim kako smo mogli podijeti toliko strašnih patnji ali znam da nam je Gospodin davao snagu, strpljivost i nadu, rekla je redovnica. Papa ih je nakon njihova svjedočenja duboko dirnut zagrlio, izvijestio je Kathpress.

IKA/Bitno.net