Misu, koju je papa Franjo slavio 17. ožujka u privatnoj kapeli u Domu sv. Marte, namijenio je starijim osobama, koje žive same i u strahu.

Papino srce svakog dana kuca u ovo vrijeme ograničenja zbog koronavirusa na poseban način za neku skupinu vjernika, koji pate ne samo fizički nego i psihički zbog udaljenosti svojih dragih.

„Želio bih da se danas sjetimo i molimo za starije osobe koje ovih dana trpe posebno zbog velike nutarnje osamljenosti i zbog velikog straha. Neka Gospodin bude blizu našim bakama i djedovima te svim starijim osobama poda snagu da izdrže. Oni su dali mudrost, život i povijest”, rekao je Papa na početku mise i pozvao vjernike, koji su misu pratili preko internetskih mreža da se mole za njih.

U propovijedi se osvrnuo na Petrovo pitanje koliko puta je opravdano oprostiti drugima, što „nije uvijek lako“, primijetio je Papa i podsjetio kako ima ljudi koji „cijeli život osuđuju druge“. Bog je međutim velikodušan. On oprašta od srca. Jamčim vam da ako se dvojica ili trojica slože i mole za milost oprosta, bit će uslišani.

Jedinstvo, prijateljstvo i mir među braćom privlači Božju dobrohotnost, primijetio je Papa, tumačeći Isusovu katehezu o oprostu. „Naše je srce sebično i uvijek podložno mržnji, osveti i zamjerkama. Svi smo imali prilike upoznati uništene obitelji, što se prenosi i na nove naraštaje. Braća koja pred lijesom jednog ili drugog roditelja uopće se ne pozdravljaju jer nose u srcu mržnju zbog starih zamjerki. Izgleda da je lakše prilijepiti se za mržnju i uništiti sve nego li za ljubav“, primijetio je Papa i molio „da nam Gospodin pomogne spustiti glavu kako ne bismo bili oholi, već velikodušni u opraštanju“.

IKA | Bitno.net